Mai vrea UE să aibă fermieri? De ce se stabilesc ținte fără o bază științifică? Întrebările unui fost ministru

Publicat: 11 iun. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Mai vrea UE să aibă fermieri? De ce se stabilesc ținte fără o bază științifică? Întrebările unui fost ministru

Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii, ministru plenipotențiar Reprezentanța Permanentă a României la UE (Bruxelles), în prezent, pune sub semnul întrebării politica UE față de fermierii români și nu numai, pentru că se stabilesc ținte care n-au nicio bază științifică.

Cea mai bună dovadă este regulamentul pentru reducerea pesticidelor, o adevărată lovitură pentru agricultorii români, care oricum au cel mai mic consum din UE.

”Mai întâi, ne întrebăm dacă instituțiile europene au în vedere soluții pentru fermierii noștri, pentru că, din păcate, se stabilesc țintele pentru fermierii europeni fără a avea o bază științifică, daca luăm concret regulamentul pentru reducerea pesticidelor. În cazul României, chiar comisarul Janusz Wojciechowski a spus că România este statul membru cu cea mai redusă utilizare de pesticide și totuși la o țintă de reducere de 50% pe întreaga UE până în 2030, țara noastră va trebui să facă eforturi de reducere în continuare de 35%, pare puțin exagerat, să spunem, dacă suntem politicoși”, a declarat Irimescu la o conferință a fermierilor la București.

UE a cerut reducerea consumului de pesticide, dar și de îngrășăminte – 20%, antibiotice –  50%, precum și a suprafeței cultivate pentru biodiversitate, iarăși 10%, a mai arătat Irimescu.

”Apar o serie de provocări enorme și trebuie precizat un lucru foarte important: tranziția verde pe care o prevede UE sau sustenabilă sau durabilă nu se poate face fără fermieri. Trebuie mai întâi o bază legislativă echilibrată care să stabilească clar un echilibru între ceea ce cerem de la fermieri pentru a fi durabili și a le menține competitivitatea, pentru că fermierii sunt oameni de afaceri, ei nu pot pierde la infinit profit doar pentru a face sustenabilitate”, a mai spus Irimescu.

Fostul ministru atrage atenția că obiectivul de bază al UE este să asigure, în primul rând, securitatea consumatorului și cel mai important la prețuri accesibile tuturor categoriilor de consumatori.

Citeste si Povestea Ancăi, tânăra cu masterat de la Bogdănița: „Este greu ca femeie să faci agricultură la Vaslui”