Povestea Ancăi, tânăra cu masterat de la Bogdănița: „Este greu ca femeie să faci agricultură la Vaslui”

Publicat: 10 iun. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Povestea Ancăi, tânăra cu masterat de la Bogdănița:

Când ești singurul tânăr din generația ta rămas acasă, la țară, și dacă mai ești și femeie care vrea să facă afaceri la Vaslui, clar, provocările sunt multe.

Dar dacă ai o viziune și un scop, un motiv pentru care să lupți, sigur o să reușești, spune Anca Ursu, tânăra de la Ferma Ursu din Bogdănița de Vaslui, care în câțiva ani a reușit să pună pe picioare o fermă de legumicultură de care s-a dus vestea. A adus chiar și un concept nou pe piață: buchetele de legume, care se bucură de un succes neașteptat.

Anca nu a moștenit o fermă, a pornit de la zero, în 2018, ajungând în câțiva ani să aibă cinci solarii de legume, dar și culturi în câmp. A pornit de la un teren plin de buruieni din fața casei, foste terenuri ale CAP-ului pe vremuri, o livadă și ceva vie aflată în jurul casei, după care lucrurile au venit de la sine pe parcurs, a povestit tânăra la conferința tinerilor lideri din agricultură organizată de Clubul Fermierilor Români.

Primele semințe de legume le-a cumpărat cu banii din bursă și din pensia bunicii, a mărturisit Anca, care între timp a terminat și facultatea de horticultură, dar și cursul dedicat tinerilor lideri.

Citeste si Mai vrea UE să aibă fermieri? De ce se stabilesc ținte fără o bază științifică? Întrebările unui fost ministru

De fapt, așa a putut să-și dea seama și care este alegerea corectă pentru ea în viață sau mai bine zis a înțeles că trebuie să renunțe la ideea de a mai pleca să muncească în străinătate. Iar când ești femeie și mai ales de la Vaslui provocările chiar sunt mari.

“Este dificil să faci ceva în Vaslui, percepții sunt multe și legat de faptul că un tânăr s-a întors să facă agricultură în Vaslui, dar și că o femeie vrea să facă agricultură aici. Eu știam bine scopul, știam că pe terenul plin de buruieni trebuia să văd niște solarii. Știam că trebuie să duc numele de Bogdănița, dar și al județului Vaslui cât mai departe, în cât mai multe țări”, a povestit Anca.

Iar lucrurile au evoluat cam așa: În 2018, pe vremea când era înscrisă la master la horticultură ecologică, Anca Ursu a cumpărat primele semințe și s-a apucat să facă răsaduri, a reușit să construiască și primul solar de 400 mp, după care a curățat terenul. Au urmat apoi un proiect european pe Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, care a contat mult în dezvoltarea fermei.

“Acum avem 5 solarii, cultivăm legume de toate felurile, facem livrări la domiciliu cu Pachetul Grădinii, care conține legume și fructe și care merg foarte bine. În acest an, o să ne focusăm pe ele”, a mai declarat Anca.

După ce a terminat programul de la Club, tânăra a înțeles că în viață este important să știi să te legi de ceva și cât anume. Așa a decis să se focuseze pe partea de educație și a hotărât, alături de soțul ei, inginer horticol, la rândul lui, ca ferma lor să devină una didactică, lucru de care este foarte mulțumită, acum.

“Am lansat programul voluntar pentru o zi, chiar și acum avem doi voluntari care se ocupă de fermă. Am avut un grup Erasmus din Germania și Franța cu 40 de  tineri care au venit la noi, dar au fost și elevi de liceu și de școală gimnazială în ”Saptamana Verde”. Îmi place la nebunie’’, a mai afirmat Anca Ursu.

Satul are nevoie de tineri, de suflu nou, de idei și de comunitate ca să reînvie, pentru că altfel se pierde, consideră Anca, tânăra din Bogdănița. Ea a ales să rămână acasă, dornică să ducă mai departe pasiunea pentru viața la țară moștenită de la bunică și dragostea pentru munca terenurilor nelucrate primită de la tată.