Iohannis nu a interpretat genial, dar va lua un Oscar!

Publicat: 04 mai 2024, 08:57, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Iohannis nu a interpretat genial, dar va lua un Oscar!

Oscarul de la Washington” este o recompensă pentru leadership și contribuții remarcabile. În lumea contemporană, în care liderii sunt adesea supuși unor critici și presiuni imense, recunoașterea meritelor și a contribuțiilor lor devine mai importantă ca niciodată. Astfel, când un lider primește un premiu de prestigiu, precum „Oscarul de la Washington„, aceasta nu este doar o simplă onoare, ci și o validare a angajamentului și a excelenței sale în domeniul său. Printre cei recompensați în acest an se numără și președintele român Klaus Iohannis, alături de alte personalități de marcă din lumea politică, militară și artistică.

Atlantic Council, unul dintre cele mai respectate centre de reflecție din lume, a ales să îi acorde premiul „Oscarul de la Washington” lui Klaus Iohannis pentru „cariera sa remarcabilă, conducerea exemplară a României și pentru rolul său în leadershipul transatlantic și european„. Această recunoaștere vine într-un moment crucial, în care președintele român încheie cel de-al doilea și ultimul său mandat la conducerea țării. Și, de ce să ne mințim, ne surprinde pe toți cei care am fost martorii unor mandate al căror adjectiv suprem este „flasc”. Dar, cine știe, poate că alții au văzut altceva, mult mai profund.

Cine mai e pe-acolo, pe listă

Alături de Klaus Iohannis, lista de laureați pentru anul 2024 include personalități de marcă precum actrița Michelle Yeoh și generalul Christopher Cavoli, comandantul trupelor aliate din Europa. Această diversitate de laureați subliniază importanța și impactul pe care aceștia îl au în diferite domenii ale vieții și societății. Asta spune o formulare politicioasă, iar noi subscriem, parțial.

Printre motivele care stau la baza acordării acestui premiu se numără leadershipul remarcabil al președintelui Iohannis în contextul transatlantic și european, precum și contribuțiile sale la promovarea valorilor democratice și a stabilității regionale. Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu numeroase provocări, liderii gen Klaus Iohannis reprezintă un far de lumină și un exemplu pentru alții. Spune așa politețea înnăscută a xcelor care decernează fleacuri și iluzii, spune așa felul în care ne place să vedem partea plină a paharului cu amărăciuni. Dacă ne întreabă, totuși, cineva, habar nu avem de ce a fost nominalizat președintele nostru la un fel de Oscar cu care nu are nici o legătură. Singura lui realizare de memorat este Coaliția PSD-PNL. Cine vede în asta o faptă de arme care merită vreun Oscar e tare, tare bolnăvior.

Premiul „Oscarul de la Washington” nu este doar o simplă distincție, ci și o sursă de inspirație pentru ceilalți lideri și pentru societate în ansamblu, mai zice la descrierea cuvenită. Prin recunoașterea excelenței și a angajamentului, Atlantic Council își propune să încurajeze și să susțină leadershipul distins într-o lume în continuă schimbare și provocare.

Ouch. Singura schimbare pe care a reușit-o Iohannis este transformarea Președinției românești într-o sinecură de maxim turism. Excelență? Angajament? Adică să răspunzi frumos la telefon și să promiți că nu ne vom abate de la indicații? Pe bune?!? Oscar? Sursă de inspirație? Măi copii, măi… astea sunt cuvinte tare grele… leadership… inspirație… Singurul lucru pe care l-a inspirat Iohannis în 10 ani de mandat a fost mirosul de kerosen de la coada avionului spre vacanță.

Laureații din trecut ai acestui premiu includ personalități de marcă din diverse domenii, de la politică și afaceri până la artă și cultură. Prin urmare, zice descrierea momentului onorific,Oscarul de la Washington” nu doar că recompensează realizările individuale, ci subliniază importanța colaborării și a contribuțiilor fiecărui individ la construirea unei lumi mai bune și mai echitabile pentru toți. Bine. Hai s-o lăsăm așa, dacă intrăm prea adânc încep să sune telefoanele roșii.

Să-i dorim drum bun lui Iohannis spre Oscarul excelenței politice. Va fi încă un trofeu absurd într-o vitrină a orgoliilor de plastic. Se va decerna pe 8 mai.