Premierul Ciolacu a discutat cu președintele Iohannis despre sistemul Patriot, pentru Ucraina

Publicat: 14 mai 2024, 18:07, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Premierul Ciolacu a discutat cu președintele Iohannis despre sistemul Patriot, pentru Ucraina
Foto: BBC

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, 14 mai, la Braşov, că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina. Decizia va fi luată în CSAT, însă, a mai arătat el.

”Am avut o discuţie cu preşedintele României, urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că după CSAT veţi afla decizia”, a declarat premierul, ziariștilor.

”Aici nu avem păreri, când e vorba de apărarea naţională. Această decizie se ia în CSAT”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, ieri, despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina, că este un subiect care nu trebuie politizat şi este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.

 

La sfârșitul săptămânii trecute premierul Marcel Ciolacu declarase că ”preşedintele Iohannis va avea discuţii cu primul ministru, cu ministrul apărării, CSAT” pe tema ajutorului pentru Ucraina.

”În fapt, dacă noi avem, acum vorbesc în nume personal, avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi. E o decizie strategică care va fi luată. Am spus, sunt argumente şi pentru acest lucru.”, a. arătat premierul.

Pentru a complete tabloul, el a spus și că „am şi declaraţia domnului Donald Tusk, premierul Poloniei. Polonia are două baterii, a câte 16 lansatoare. Fiecare baterie are opt. Nu avem suficiente baterii pentru a le oferi!”.

”Suntem trei state cu sistemul Patriot. Este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Acum, domnul Donald Tusk este primul ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă, după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministrul al Apărării are reţineri mari în ceea ce priveşte să dăm acest sistem, unul dintre sisteme, în Ucraina. Dar decizia, repet, se ia împreună, în CSAT, împreună cu preşedintele României”, a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.