Maia Sandu: Avem nevoie de sprijin financiar pentru refugiații din Republica Moldova

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a lăudat duminică pe moldoveni, după întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru că au primit refugiaţi din Ucraina. La rândul său, președintele Moldovei, a spus că țara sa are nevoie de sprijin financiar pentru gestionarea refugiaților.

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R.Moldova a oferit „o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente „într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.
Peste 230.000 de oameni au traversat graniţa dintre Ucraina şi Republica Moldova, după declanşarea invaziei, la 24 februarie, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Blinken din capitala Chişinău.

„Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare”, iar Republica Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea. Blinken a asigurat-o pe Graviliţa că ţara sa poate „conta pe sprijinul nostru deplin”.

Blinken s-a întâlnit cu preşedintele Moldovei, Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială, ajunsă la putere în 2019 şi care a promis legături mai strânse cu Occidentul.

Totodată, Blinken a mai declarat că SUA vor sprijini Republica Moldova pentru a trece peste crizele energetice.

Maia Sandu: Avem nevoie de sprijin financiar pentru refugiați

Amcerut sprijin financiar internațional pentru a putea sprijini în continuare refugiații și, de asemenea, ajutor pentru relocarea refugiaților ucraineni care vor să plece în alte țări, mai departe, din rtepublica Moldiva. Aceste două astpecte sunt cele mai importante nevoi pe care le solicităm comunităților internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole