Cea mai mare bancă moldovenească bate la porțile BVB

Publicat: 20 mai 2024, 19:18, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Cea mai mare bancă moldovenească bate la porțile BVB
Foto: agora.md

Cel mai mare grup financiar al Republicii Moldova, Moldova Agroind Bank (maib), care intenționează să-și coteze acțiunile la Bursa din București, a raportat că profitul net a crescut cu 50% a/an, la 349 milioane MDL (18,1 milioane EUR) în primul trimestru al acestui an.

Listarea maib depinde de modificările legislative din Moldova legate de dezvăluirea obligatorie a acționarilor, care au devenit deosebit de restrictive după fraudele bancare apărute în 2015.

Venitul net din dobânzi al băncii a crescut cu 4,6% față de trimestrul IV din 2023, pe măsură ce marja netă de dobândă s-a stabilizat și portofoliul de credite al băncii a crescut semnificativ.

„Câștigurile băncii noastre cresc pe măsură ce marjele nete de dobândă s-au stabilizat. Observăm semne încurajatoare de redresare în creditele de consum și ipotecare. Unul dintre momentele importante ale primului trimestru a fost semnarea unui împrumut de 50 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții. Ne va permite să atragem o sursă stabilă de finanțare pe termen lung pentru sprijinul afacerilor”, a comentat președintele Consiliului de Administrație al băncii, Giorgi Shagidze

Banca a realizat un profit de 1,2 miliarde lei moldovenești în 2023, realizând o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) de 17%. Rentabilitatea activelor a fost de 2,6%.

În acest an, banca intenționează să pună în aplicare decizia aprobată de acționari de a utiliza o parte din profit (240-250 milioane MDL) pentru răscumpărare de acțiuni.