Majorarea taxelor nu este o soluție pentru un buget de stat mai mare. “Dialogurile Puterii” arată care ar fi rezolvarea

Publicat: 30 nov. 2023, 10:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Majorarea taxelor nu este o soluție pentru un buget de stat mai mare. “Dialogurile Puterii” arată care ar fi rezolvarea

Majorarea taxelor și impozitelor nu este o soluție pentru creșterea bugetului de stat, spune avocatul Augustin Drăghiceanu Babaneacșa la “Dialogurile Puterii”. Statul ar trebui să analizeze cheltuielile și modul cum sunt salariații plătiți, pentru că sunt unii care într-adevăr le merită, iar alții nu.

„Majorarea taxelor și impozitelor nu reprezintă soluția creșterii bugetului de stat, ci a modului în care statul ar trebui să-și analizeze cheltuielile, oamenii plătiți, diminuarea cheltuielilor publice. Dacă am enumera sporurile, toate pe care le primesc angajații de la stat, sunt convins. Unii sunt cu adevărat niște profesioniști și merită. Poate ar merita să primească mai mult decât le permite, inclusiv salarizarea de bază, plus bonusuri, dar cu certitudine sunt unii care nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu încât să își permită să primească și sporuri”, afirmă Augustin Drăghiceanu Babaneacșa.

El atrage atenția că de cele mai multe ori se dau bonusuri fără să existe o modalitate de cuantificare a calității angajatului

“Eu nu spun neapărat că salarizarea este mare. Din câte știu, salarizarea nu este mare, cu evident, anumite excepții, despre care nu vreau neapărat să discut, ele au fost mediatizate. Sunt instituții în care salariile sunt uriașe, dar trecând peste acestea, în general se dau bonusuri sau hai să le spunem premii, fără să existe o modalitate de cuantificare a calității angajatului, ceea ce determină alți angajați de la alte instituții, normal să se simtă, să se simtă discriminați”, mai arată avocatul.

Adevărul este că există instituții în care salariile unor directori sau oameni cu funcții de conducere se ridică la peste 20.000 de lei, în timp ce alți angajați primesc 1800. Ar mai fi de menționat și cazul celor care lucrează cu informații  clasificate.

“Poate au o singură dată contact cu o informație clasificată într-un an, iar pentru simplul fapt că au primit acest certificat ORNISS și pentru o singură dată ei primesc un spor salarial care poate să se ducă până la 25% din salariu sau chiar mai mult. Modalitatea pe care eu nu o comentez astăzi, dar modalitatea prin care cineva este analizat pentru credibilitate și așa mai departe poate fi pur subiectivă. Asta înseamnă că din doi angajați cu aceeași vechime, unul poate primi certificat ORNISS, celălalt nu fără să avem o certitudine că metodologia din spatele acreditării unuia sau altuia este una echitabilă, dar cu certitudine cel care primește certificatul are automat dreptul la o mărire de salariu, celălalt nu”, a mai precizat avocatul.

Nu ratați ultimul episod al Dialogurilor Puterii, unde analizăm tot ceea ce înseamnă sporuri, premii, indemnizații și premii excepționale primite de angajații de la stat.