Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a fost reținut, în 2014, pentru delapidare

Publicat: 19 ian. 2023, 11:22, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a fost reținut, în 2014, pentru delapidare

După ce trei oameni au murit și alți zece au fost răniți ca urmare a răsturnării tanchetei la cariera Jilț Sud din județul Gorj, managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a avut o intervenție TV de un tupeu și un cinism incredibil, uitând că a fost client cu greutate al procurorilor.

Daniel Burlan: ”Nu i-am pus eu să intre 25 de persoane într-un mijloc de transport”

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a spus, într-o intervenție la Antena 3, că el „nu poate fi de vină” pentru tragedie, precum și că muncitorii au ales să meargă cu un vehicul destinat transportului de marfă. „Toate drumurile din carieră, după o perioadă cu precipitații, așa sunt. Nu i-am pus eu să intre 25 de persoane într-un mijloc de transport. Nu i-am pus. Din păcate au ales această soluție, să se urce mai mulți, ca să ajungă mai repede”, a declarat directorul complexului, Daniel Burlan.

El a mai declarat pentru Gazeta de Sud că tancheta cu care erau transportați minerii este destinată transportului de marfă, nu celui de persoane și „Nu pot să fiu eu de vină. Eu dacă eram acolo nu dădeam o dispoziție să se urce toți”.

 Dar, managerul Daniel Burlan știa foarte bine care este realitatea și mai ales că acei mineri erau obligați să meargă în acea tanchetă că altfel rămâneau fără locul de muncă. Însă, prin aceste declarații el a demonstrat că este Dumnezeul Complexului Energetic Oltenia și nimeni nu se poate atinge de el pentru simplul fapt că este susținut de mai mulți politicieni și afaceriști controversați.

Daniel Burlan are ”capacitatea de asumare a riscurilor”

Această declarație de un cinism incredibil a managerului de la CEO Oltenia, Daniel Burlan, demonstrează că acesta are un tupeu și o aroganță de vătaf. Și acest aspect reiese și din CV său un a menționat că una dintre aptitudinile sale este ”capacitatea de asumare a riscurilor”.

Mai mult, el și-a trecut în declarația de interese și funcția de la partid. Potrivit documentului, Daniel Burlan este președinte la Asociația Patronală Minieră din România și membru al Biroului Politic Județean al PNL Gorj. Dar, presa locală din Gorj a semnalat de a lungul timpului că Daniel Burlan este un personaj extrem de controversat fiind susținut și promovat de politicieni și afaceriști controversați. 

Daniel Burlan, susținut și promovat de Ionel Manțog

Din aprilie 2021, la propunerea deputatul PNL Dan Vîlceanu, Complexul Energetic Oltenia este condus de Daniel Burlan, fost director al acestui colos energetic pe vremea PDL, fiind considerat omul controversatului baron portocaliu Ionel lui Manțog.

Potrivit CV-ului, în martie 2005, Daniel Burlan a fost propulsat din poziţia de director adjunct la Exploatarea Minieră de Cariere Motru în poziția de director tehnic al Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO). În acea vreme, Ionel Manțog era secretar de stat în Ministerul Economiei și lider al PDL Gorj. Ulterior, în februarie 2006, Burlan a ajuns director general al SNLO cu susținerea lui Manțog și a ocupat această funcție timp de un an și două luni, după care a revenit pe poziția de director tehnic. În ianuarie 2009, a fost din nou propulsat în funcția de șef al SNLO, în vreme ce Manțog ocupa postul de director general al CE Turceni. Ministru al Economiei era Adriean Videanu.

Daniel Burlan a fost angajat la o firmă a lui Nicu Sarcină

În martie 2016, Daniel Burlan a părăsit Complexul Energetic Oltenia și s-a  angajat administrator la Har Trans SRL, o firmă unde acţionar era pe atunci Alin Zgripcea, ginerele afaceristului Nicu Sarcină. După un an și ceva, mai exact în octombrie 2017, Daniel Burlan a părăsit poziţia de administrator al Har Trans SRL revenind tot pe o funcție de conducere în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Burlan, reţinut în dosarul “Masa caldă”

Dar ceea ce se știe mai puțin este faptul că actualul director al CEO, Daniel Burlan, a fost anchetat, dar apoi scos de sub urmărire penală în dosarul fostului sindicalist din minerit şi fost preşedinte la Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu. În acest dosar, Condescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Mai mult, în septembrie 2014, într-un alt dosar, supranumit „Masa Caldă”, Daniel Burlan a fost chiar reţinut pentru delapidare (vezi FOTO). În perioada când era director la SNLO, Daniel Burlan  ar fi aprobat ca sportivii de la Minerul Motru să ia masa la Unitatea Cazare Cantine Motru, unde mâncu minerii, fără să existe un contract. Firma ar fi decontat din banii minerilor şi cheltuielile cu diverse petreceri ale directorilor. Prejudiciul era estimat la 2,8 milioane de lei. Burlan a fost trimis în judecată în acest caz, dar până la urmă cazul a fost restituit procurorilor.

Citește și Primele măsuri după accidentul de la CE Oltenia în care au murit trei oameni