Marcel Boloș, discipolul Rovanei Plumb și a lui Murphy

Prin impunerea lui Marcel Boloș ca ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării s-a ”omologat” și o premieră în istoria post decembristă a liberalilor: în zece ani un preot misionar din Oradea a ajuns la butoanele a patru ministere. În primul guvern Ponta, actualul șef al SRI, Eduard Hellving, ajungea ministru al Dezvoltării iar unul dintre secretarii de stat era necunoscutul Ioan Marcel Boloș. Dar cine era acesta?

Înainte de 1989, Marcel Boloș a dat de mai multe ori admitere la Seminarul Teologic de la Cluj-Napoca, dar nu a fost avizat de protopopiatul de care depindea, fiindcă părinții săi erau activiști de partid. A urmat, totuși, Teologia, la Oradea, în perioada 2005-2008, în paralel cu cariera administrativă și academică. În noiembrie 2008, a fost hirotonisit diacon de P.S. Sofronie, episcopul Oradei și Bihorului.

În 2012, Marcel Boloș declara că în 2010 a devenit preot misionar celib, adică fără parohie și fără drept de a se căsători. Ulterior, în 2013, PS Sofronie i-a interzis lui Marcel Boloș să mai slujească pe aria episcopiei Bihorului. Dar, după descălecarea alături de Hellving la Ministerul Dezvoltării, începe marea ”aventură” a preotului misionar orădean în administrația centrală. Prin plecarea primului cabinet Ponta, Hellvig ajunge deputat PNL de Ilfov, iar Boloș se refugiază la Ministerul Transporturilor. În martie 2015. Hellving ajunge director al SRI iar, ulterior, în ”guvernul meu”, Cioloș îl impune secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

Înainte de a ajunge secretar de stat în acest minister, preotul Marcel Boloș se ”remarcă” ca fiind autorul masterplanului de transport care prevedea închiderea a 4.000 km de cale ferată. După plecarea guvernului tehnocrat, acesta se refugiază ca director general la ADR Nord Vest de la Cluj Napoca. Însă, surprinzător, în cabinetul Orban, Marcel Boloș ajunge ministrul Fondurilor Europene.

Aici el reușește o altă mare ”performanță”: ratează cu brio startul PNRR. Nefiind în stare să respecte ghidul trimis de Comisia Europeană, Boloș a trimis la Bruxelles un PNRR făcut pe colțul mesei fapt pentru care România a fost obligată să refacă de la zero tot planul de investiții. Ca și cum nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase, Boloș a început să dea lecții la TV despre cum ar trebui să arate PNRR. Adică, tupeu nu glumă! Când toată lumea uitase de marile ”performanțe” omologate de Boloș în absorția de fonduri europene și PNRR, preotul orădean ajunge consilier al premierului Ciucă pentru …PNRR. Și de aici, hop…aterizează tocmai la butoanele Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării unde la prima mână va avea la dispoziție doar vreo două miliarde de euro. Așadar, după ce a ”botezat” Dezvoltarea și Transporturilor a trecut la dat cu busuiocul pe la Fonduri Europene iar cum vrea să dreagă busuiocul pe la Digitalizare. Asta da, mână de popă! Practic, traseul lui Boloș în administrația centrală pare tas la indigou cu marile ”performanțe” administrative ale pesedistei Rovana Plumb.

Numai că aceasta, după ce și-a făcut ucenicia la Protecția Consumatorilor, a ajuns ministru plin la trei ministere- Mediu, Muncă și Fonduri Europene și ministru interimar la Educație și Transporturi. Preotul Boloș este puțin mai modest decât Rovana Plumb, bifând doar patru ministere-Dezvoltare, Transporturi, Fonduri Europene și Digitalizare. Așadar, Boloș și Rovana Plumb au ceva în comun și anume l-au plagiat pe Murphy: ”Dacă nu poţi să uimeşti lumea cu inteligenţa ta, zăpăceşte-i pe toţi cu tâmpeniile tale!”. Și timpul a demonstrat că cei doi sunt printre cei buni discipoli ai lui Murphy!

Mai multe articole...

Cele mai citite articole