Marcel Ciolacu: Toți vecinii Ucrainei au ajuns să se împrumute

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că era de așteptat ca Banca Naţională a României (BNR) să majoreze dobânda de referinţă, dat fiind contextul macroeconomic în care ne aflăm. Liderul social-democraților a mai susținut că toate ţările care se învecinează cu Ucraina au ajuns să se împrumute cu peste 7% dobândă.

„Era de aşteptat, în contextul macroeconomic, această decizie luată de BNR. Mi se pare că ieri ministrul de Finanţe s-a împrumutat pe piaţa internă de o anumită sumă de bani pentru a acoperi deficitul.Dacă vă uitaţi, Polonia mi se pare că a pornit de la 2% dobândă şi a ajuns zilele acestea la 7%. Toate ţările apropiate şi care au frontieră cu Ucraina, dacă vă uitaţi, Polonia, Ungaria şi România, au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7%. Cehoslovacia a ajuns şi ea la 5% (…) şi mi se pare că şi Bulgaria”, a declarat Ciolacu zilele acestea potrivit Agerpres.

Se impune o discuție în Guvern

Social-democratul a mai spus că se impune o discuție în Guvern, dar și cu reprezentanții Comisiei Europene în privinţa ţărilor care au frontieră cu Ucraina, dat fiind că băncile văd în cazul lor un risc mai mare în a le oferi împrumuturi.

Trebuie să nu intrăm într-o ipocrizie, adică ajutăm aceste ţări, dar de fapt nu le ajutăm. De aceea facem parte din Uniunea Europeană şi este un moment în care UE trebuie să aibă o abordare corectă faţă de ţările implicate în mod direct, cel puţin la refugiaţi şi la graniţa cu Ucraina. (…)

Cred că UE trebuie să fie solidară şi să vină în susţinerea acestor ţări iar, până la urmă, tot tranzitul refugiaţilor este prin România. (…) Trebuie să reacţionezi, Comisie şi Uniune Europeană, să ajuţi aceste state, fiindcă nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare”, a mai declarat președintele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...