Marile investiții rusești în România: Ce companii ar putea fi afectate de sancțiuni generate de războiul din Ucraina

Carburanții și metalugia sunt principalele zone industriale în care operează mari jucători cu acționariat rus, în România. Acestea ar putea fi vizate de sancțiuni, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Lukoil, deținut de oligarhul rus Vagit Alekperov, deține în jur de 20% din piața carburanților din România, cu peste 300 de stații de alimentare. Lukoil este implicat și în căutarea de zăcăminte de gaz în perimetrele Rapsodia și Trident în platoul continental românesc al Mării Negre, alături de compania românească de stat Romgaz.

Grupul ALRO este controlat prin compania olandeză – paravan Vimetco de oligarhul rus Vitali Macițki. Grupul operează Combinatul de aluminiu de la Slatina, cel mai mare din Europa Centrală și de Est și combinatul de profil din Tulcea.

Grupul TMK, controlat de oligarhul rus Dmitri Pumpianski, operează fabria de țevi de la Artrom Slatina și fostul combinat siderurgic de la Reșița.

Invest Nikarom, controlat inițial de oligarhul rus Igor Ziuzin, ulterior de soțiiViktor și Svetlana Ciumakov, operează combinatele Câmpia Turzii (Industria Sârmei), combinatul de oțeluri speciale Târgoviște, Oțelu Roșu și Buzău (care au fuzionat în Ductil Steel) și Laminorul Brăila.

Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, operează în România prin subsidiara sa din Serbia, Nis. Gazprom are 18 stații de alimentare în România, cu carburanți proveniți din Serbia.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a subliniat joi că Rusia trebuie să suporte consecinţele agresiunii împotriva Ucrainei şi a spus că Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză în detaliu a tuturor companiilor cu acţionariat rusesc, pentru a vedea dacă sunt unele aflate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, astfel încât să fie luate măsurile necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...