Măsurile de austeritate intră în linie dreaptă. Care sunt acestea?

Publicat: 14 sept. 2023, 10:30, de Teodora Dinu, în ECONOMIE , ? cititori
Măsurile de austeritate intră în linie dreaptă. Care sunt acestea?

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pachetul cu măsuri fiscale pe care își va asuma răspunderea în Parlament va fi finalizat săptămâna aceasta.

El a afirmat că își dorește ca pachetul cu măsuri de austeritate să fie finalizat săptămâna aceasta pentru a intra în transparență.

„Noi luăm acum niște măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia, dar și toate forurile fiscale și internaționale, a spus premierul.

„Nu este nimic neînțeles, toate discuțiile au decurs normal, așteptăm, este și o echipă tehnică la Bruxelles în acest moment, este de două zile, vom avea toate informațiile. Noi luăm acum niște măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia și toate forurile fiscale și internaționale”, a arătat el. Marcel Ciolacu a precizat că „reforma fiscală prevăzută în cererea de plată nr 4 este cu totul altceva”.

Ce măsuri de austeritate vor fi luate?

Discuțiile încă se poartă pe forma finală a ordonanaței care include mai multe măsuri de austeritate. Surse politice spun că în instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională ar putea să nu fie desființate funcțiile de militari și polițiști.

Ar rămâne valabile prevederile anunțate și anterior prin care se desființează funcțiile de șef birou, iar celelalte funcții de conducere trebuie să se încadreze în 8% din totalul celor de execuție. S-ar putea păstra totuși cu 12% instituțiile care funcționează în baza unor legi speciale sau beneficiază de statute speciale, care desfășoară activități de uz și interes public cum ar fi: educație, sănătate, apărare națională, ordine publică, securitate națională, servicii de informații, servicii de informații externe, servicii de telecomunicații speciale și altele asemenea.

Se pot modifica și condițiile de acordare a voucherelor de vacanță. Astfel, nu ar mai primi vouchere de vacanță angajații cu venituri de peste 8000 ron. Vouchere de vacanță ar putea fi în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat”.

Alte măsuri de austeritate ar putea fi legate de norma de hrană care se pare că va suferi modificări, în sensul că va fi mult diminuată. ”Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a 4.000 lei/an/persoană actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Se dorește și înghețarea salariilor la nivelul lunii Decembrie 2023.  Munca suplimentară și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează se pare că nu se va mai plăti, ci doar se va compensa prin timp liber corespunzător.

Citește și: Statul este cel mai rău platnic la ANAF