Maxime istorice de investiții pe piața de capital din România

Publicat: 14 iun. 2024, 20:58, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Maxime istorice de investiții pe piața de capital din România

Piaţa de capital din România continuă să înregistreze evoluţii pozitive şi în 2024, atingând noi maxime istorice, ceea ce reflectă nivelul semnificativ de interes şi de încredere de care aceasta beneficiază, arată un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Numărul investitorilor pe piaţa de capital locală a continuat să crească şi a ajuns la un număr de 191.743 investitori, la finalul primului trimestru din 2024,

Acesta este un nou maxim istoric, cu o creșere de 7,4 la sută, după nivelul de 178.545 de investitori, consemnat la finalul anului 2023.

Totodată, capitalizarea pieţei reglementate administrate de Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o creştere de 14,3 la sută, în primele cinci luni din acest an, de la 294,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2023 la aproape 336,3 miliarde de lei la finele lunii mai.

Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotaţiilor acţiunilor listate, indicele principal BET înregistrând un randament de peste 14 la sută, şi al încheierii cu succes a unei oferte publice iniţiale (IPO), de aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel, după ce a înregistrat cea mai mare IPO la nivel european în 2023, piaţa de capital autohtonă a confirmat din nou potenţialul ridicat de finanţare a economiei româneşti, oferta din 2024 fiind, de asemenea, suprasubscrisă pe ambele tranşe – retail şi instituţional.

Evoluţii pozitive s-au înregistrat în acest an şi pe segmentul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai.

Subscrierile nete pozitive pe OPCVM au înregistrat lună de lună creşteri, de la 322 milioane de lei, în ianuarie, la 574 milioane de lei, în mai, în contextul înregistrării unor subscrieri record la nivelul pieţei de fonduri deschise şi închise, în anul 2024.

În ceea ce priveşte structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix.

Aproximativ 58 la sută din subscrieri au fost, la sfârşitul lunii mai, în fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, 23 la sută în fonduri de acţiuni (în creştere de la 15 la sută, la finele lunii martie), iar 19 la sută în fonduri multi-active echilibrate şi multi-active flexibile, precizează ASF.