MaZETEA PSD de la Maramureș

Publicat: 16 nov. 2020, 10:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
MaZETEA PSD de la Maramureș

De când Gabriel Zetrea a fost impus de Liviu Dragnea ca președinte al PSD Maramureș, această organizație a devenit feuda personală a acestuia. Cine nu l-a periat, mângâiat sau pupat în fund pe Zetea a fost zburat din organizație sau de pe funcțiile din administrația publică locală sau chiar centrală.

Altfel spus, cine n-a stat la masă cu Zetea ori nu a dansat pe ritmul impus de el a căzut imediat în dizgrație. Cu el la butoane, PSD Maramureș a pierdut trei rânduri de alegeri – europarlamentare, prezidențiale și locale, dar și sprijinul multor primari și membrii de partid.

Dar, așa cum e la poker, Zetea continuă să joace „la cacealma” procentele tot mai mici ale PSD. E într-un fel ca la cârciumă: toată lumea pleacă, numai Zetea rămâne la masă singur până se stinge lumina.

Practic, ceea ce se întâmplă acum la organizația PSD Maramureș este ca-n schița „Amici” a lui Ion Luca Caragiale, unde rolul lui Mache este jucat de Zetea, iar rolul Lache poate fi interpretat de cei câțiva care încă mai stau la masă cu el.

„Lache: Că joci cărți, și râd toți de tine ca de o mazetă!, Mache – Eu, mazetă!”.

În DEX, cuvântul „mazetă” înseamnă „jucător slab, care face greșeli la jocul de cărți, la biliard etc.” sau „ageamiu, neîndemânatic”. A pierdut toate alegerile, dar Zetea continuă să fie o „mazetă” în jocurile politice ale PSD care vrea, cu orice preț, să ajungă parlamentar la Capitală și, ca atare, va deschide lista acestui partid la Maramureș pentru Camera Deputaților.

N-a învățat nimic din proverbul românesc „Decât codaş la oraş, mai bine în satul tău fruntaş”. Practic, ceea ce face vătaful PSD de Maramureș e ca-n povestea țăranului Gheorghe care merge cu gloaba la târg:

  • – Cum trage calul asta la căruță, bade?
  • – D-apoi, nu prea trage.
  • – Da la plug, trage? 
  • – Nu prea.
  • – O fi bun de călăreală, atunci.
  • – N-aș crede. 
  • – Păi, atunci de ce l-ai adus să-l vinzi?
  • – Nu l-am adus să-l vând.
  • – Dar ce păcatele mele vrei să faci cu el?
  • – Vreau să-l fac de rușine.

Cam așa au stat și stau lucrurile de când Gabriel Zetea este vătaful PSD Maramureș, iar timpul a demonstrat că trădarea s-a sprijinit întotdeauna pe ruda ei săracă și umilă, fățărnicia. Adică, în arsenalul unui politician „respectabil” ca Zetea și-a găsit cătarea prefăcătoria, cinismul și ipocrizia.

Dacă Gabriel Zetea va ajunge sau nu deputat, rămâne de văzut. Dar, dacă va pierde alegerile să nu se mire că va afla ultimul, că deh ăsta e și rolul mazetei! Și la aceste alegeri trebuia să aibă și Maramureșul o mazetă a sa de la …PSD!