Membri ai administraţiei Trump nu au predat nici până în prezent documentele cerute de Arhivele Naţionale ale SUA

Unii membri ai fostei administraţii a lui Donald Trump nu au predat nici până în ziua de azi documentele care în mod legal sunt proprietatea statului, informează o scrisoare a Arhivelor Naţionale Americane adresată Congresului şi dată publicităţii de mass-media americane, transmite duminică AFP.

Scrisoarea este semnată de arhivista-şef interimară Debra Steidel Wall şi este adresată parlamentarei democrate Carolyn Maloney, care conduce o comisie parlamentară de anchetă.

Scrisoarea, datată 30 septembrie, nu precizează numele membrilor Casei Albe implicaţi, însă afirmă cu unii dintre ei au folosit conturi private de mesagerie electronică în cadrul activităţilor lor oficiale, fără a transmite aceste mesaje Arhivelor Naţionale, după cum cere legislaţia americană.

Debra Steidel Wall afirmă în această scrisoare că Arhivele Naţionale – care sunt însărcinate cu păstrarea documentelor oficiale guvernamentale – se vor concentra împreună cu Departamentul de Justiţie aspra unei potenţiale acţiuni judiciare pentru a recupera documentele.

Scrisoarea arhivistei-şef a fost trimisă ca răspuns la o cerere formulată de Carolyn Maloney, ce solicita informaţii despre cele mai recente evoluţii în dosarul asupra cutiilor întregi de documente luate de Donald Trump la plecarea lui de la Casa Albă.

O lege din 1978 obligă toţi preşedinţii americani să predea Arhivelor Naţionale toate e-mailurile şi scrisorile lor, precum şi alte documente de lucru.

În ianuarie, Donald Trump a predat Arhivelor Naţionale 15 cutii cu documente. După ce le-a examinat, poliţia federală a estimat că fostul preşedinte păstra probabil altele la Mar-a-Lago, luxoasa sa reşedinţă din Florida. Agenţi ai FBI s-au deplasat pentru prima dată în iunie la reşedinţa lui Trump, unde s-au convins că nu au fost predate toate documentele.

Pe 8 august, ei au întreprins o percheziţie spectaculoasă la Mar-a-Lago, în baza unui mandat pentru „reţinere de documente clasificate” şi „obstrucţionare a unei anchete federale”, şi au confiscat alte circa 30 de cutii cu documente.

Donald Trump se declară „persecutat” politic şi susţine că miile de documente confiscate sunt unele personale şi au fost declasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...