Membrii Subcomisiei de Securitate și Apărare a PE aveau telefoanele supravegheate

Publicat: 21 feb. 2024, 22:06, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Fara Categorie
Membrii Subcomisiei de Securitate și Apărare a PE aveau telefoanele supravegheate
Dispozitivele confiscate la percheziții Foto: DIICOT

În decembrie, o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a Parlamentului European „nu a îndeplinit încă standardele din domeniu” şi „nu este pe deplin adaptată la nivelul de ameninţare” reprezentat de hackerii sponsorizaţi de state şi de alte grupuri de ameninţare.

Azi, s-a dovedit că membri şi personal din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a PE au avut telefoanele afectate de instrumente software de supraveghere intruzivă, a precizat instituţia într-un e-mail intern. Adică membrii SEDE a PE aveau telefoanele supravegheate!

Marți, un membru al subcomisiei pentru securitate şi apărare a cerut un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul său. Europarlamentarul respectiv a declarat pentru POLITICO că nu i-a fost imediat clar de ce a fost vizat de un software de hacking.

Imediat, toţi eurodeputaţii din SEDE au fost sfătuiţi să îşi ducă telefoanele la serviciul IT al instituţiei pentru a fi verificate pentru spyware, potrivit unui e-mail citat de POLITICO. Și ceea ce era de văzut, s-a văzut: membrii SEDE a PE aveau telefoanele supravegheate

Parlamentul European se află în alertă maximă în ceea ce priveşte atacurile cibernetice şi interferenţele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.

Adjunctul purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat într-un comunicat că „urmele găsite în două dispozitive” au determinat trimiterea e-mailului prin care li se cere membrilor să îşi verifice telefoanele. „În contextul geopolitic dat şi având în vedere natura dosarelor urmărite de subcomisia pentru securitate şi apărare, o atenţie specială este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii şi personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în comunicat.

Axest episod urmează unor incidente anterioare ce i-au avut ca protagoniști pe alţi membri ai Parlamentului European, care au fost ţinta unor programe spion. Experţii au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mişcării de independenţă catalană, printre care se numără şi politicieni europeni, au fost infectate cu programele spion Pegasus şi Candiru, două tipuri de instrumente de hacking. În acelaşi an, un europarlamentar grec şi lider al opoziţiei, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalităţi politice şi publice din ţara despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument spyware. Preşedintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat şi ea anterior cu o tentativă de piratare cu ajutorul unui program de tip spyware.