Metamorfoza Dariei Dughina, de la studenta anonimă la filozofie la susținătoarea „noului imperiu rus”

Daria Dughina, fiica filozofului și ideologului eurasianist Alexander Dughin (foto), a murit la volanul unui Toyota Land Cruiser în seara zilei de 20 august. Vehiculul a explodat în timp ce era în mișcare – din cauza unei bombe plasate sub partea șoferului a mașinii.

După doar două zile, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat serviciile de informații ucrainene că au orchestrat crima, punând-o pe seama unei cetățeane ucrainene pe nume Natalya Vovk (argumentând că ea a vizat-o în mod deliberat pe Dughina, nu pe tatăl ei).

Deși administrația Zelensky a negat orice implicare în incident, mulți politicieni ruși și persoane din mass-media pro-Kremlin l-au declarat „atac terorist ucrainean” și cer o pedeapsă exemplară. În anii de dinaintea morții, Daria Dughina a devenit unul dintre cei mai apropiați asociați ai tatălui ei, făcându-se o „expert în politică” ce a criticat Occidentul din orice poziție și a salutat invazia Ucrainei în februarie 2022.

Publicația rusă independentă Meduza arată cum Dughina s-a transformat dintr-un student tipic, curios, la filozofie, într-un avocat deschis al războiului și al teoriilor conspirației.

O mare parte din relatările și comentariile despre moartea violentă a Dariei Dughina din 20 august se învârt în jurul tatălui ei, Alexander Dughin – un filozof a cărui presupusă influență asupra procesului decizional de la Kremlin este exagerată în Occident.

Povestea Dughinei este relativ banală și mult mai scurtă ca a tatălui ei, dar și ea a fost o forță intelectuală în Rusia. Sau se pregătea să devină una, cel puțin.

Meduza a vorbit cu mai multe persoane care au studiat cu Dughina, la începutul anilor 2010, filozofia la Universitatea de Stat din Moscova, unde a fost unul dintre cei mai străluciți și mai talentați studenți.

În facultate, Dughina a fost fascinată de școala de gândire platoniciană, a cântat la flaut și a avut propriul „proiect de muzică electronică” cu un nume inspirat din lucrarea lui Heidegger despre existențialism. De mai multe ori, ea a căutat să fugă de acasă. A câștigat o bursă academică pentru a studia la Universitatea Bordeaux Montaigne din Franța din 2012 până în 2013. Oamenii care au cunoscut-o pe Dughina în acest moment al vieții ei subliniază că era interesată de multe lucruri, dar nu de ideile eurasianiste ale tatălui ei.

Și apoi ceva s-a schimbat.

Metamorfoza Dariei Dughina

În jurul anilor 2010, Dughina a început să apară ca „expert politic” în mass-media, comentând evenimente străine și apoi interne. Ea a îmbrățișat teoria filozofică și politică a eurasianismului – și anume ideea că Rusia este nucleul unei entități geopolitice care se află în opoziție cu Marea Britanie și Statele Unite. Dughina a a susținut ideea unui imperiu condus de ruși pentru a lupta împotriva „atlantismului”, pentru controlul continentului.

Pentru Dughina, imperiul care avea să se confrunte cu hegemonia occidentală era și o „alianță voluntară” formată „pentru apărarea colectivă a suveranității [membrilor săi]”.

Ea a folosit metafore organice pentru a explica legăturile care vor genera această uniune, argumentând că rușii, bielorușii și ucrainenii sunt toți „ramuri ale unui copac cu rădăcini comune slave de est” (deși ea a recunoscut, de asemenea, că ucrainenii resping din ce în ce mai mult această idee).

Imperiul eurasiatic al Dughinei ar trebui să găzduiască identitățile popoarelor sale constitutive, inclusiv rușii. Cu alte cuvinte, proiectul necesită articularea unei „formulări noi, clare și ambițioase” a ideii Rusiei însăși.

Dughina a scris frecvent despre „moartea liberalismului” și a salutat sfârșitul „erei Macron” a Franței în 2017 și din nou în 2020. Ea a descris-o pe Marine Le Pen drept vocea poporului, a caracterizat politica franceză drept „un adevărat război” și a sperat că președinția lui Donald Trump în America va redirecționa „ochiul globalist atotvăzător” al Washingtonului către Asia de Est și va oferi Europei „o șansă de a-și câștiga suveranitatea și de a scăpa de dictatul SUA”.

Europenii ar ajunge să vadă Rusia ca pe o „insulă a libertății” și un „front anti-totalitar” împotriva „dictaturii liberale”. În Rusia ideală a Dughinei ar fuzionat economia de stânga cu conservatorismul de dreapta. Ea a argumentat că această uniune de idei a fost naturală în contextul rus, în ciuda faptului că este ireconciliabilă în Occident:

„Priviți cum răspunde poporul rus la socialism și cum îl acceptă – aproape ca o religie, ca o credință, iar URSS era un stat ca o religie, cu excepția faptului că omul sovietic, nu Dumnezeu, era venerat. Uită-te la tot misticismul din comunismul timpuriu”.

Când tancurile s-au pus în mișcare

La 24 februarie 2022, la câteva ore după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Dughina a scris că a avut o premoniție cu o seară înainte despre rușii în marș: „Am avut în cap sloganul: „Să fie imperiul!” și imperiul devenise realitate când m-am trezit.”

În iunie, Dughina a vizitat Mariupol, acum ocupat de trupele ruse. După ce a inspectat catacombele oțelăriei Azovstal (ultimul bastion de rezistență al soldaților Regimentului Azov), ea a apărut într-o postare pe YouTube și a numit fabrica „un loc grozav pentru ritualuri întunecate”.

În prezentarea de la uzina Azovstal, Dughina a colaborat și cu Graham Phillips și Haukur Hauksson – doi bloggeri străini a căror activitate mass-media de stat rusă o citează uneori drept „jurnalism occidental de largă autoritate”.

John Dougan, un fost ofițer de poliție care pretinde că are azil politic în Rusia, a publicat ulterior filmul pe YouTube, unde în prezent are aproape 40.000 de vizualizări.

În baza de date Nutcall, numărul de telefon al Dariei Dughina este listat drept contact al secretarului de presă al tatăl ei. Vorbind la mai multe evenimente organizate de mișcarea eurasiatică, Dughina a fost menționată în materialele promoționale drept „expert politic, filozof și mentor al Uniunii Tineretului Eurasiatic”.

Cu doar câteva zile înainte de moarte, ea a susținut o prelegere despre „metafizica frontierei” la o conferință de vară eurasiatică la Sergiyev Posad, la nord-est de Moscova.

Dughina a lucrat îndeaproape cu editura „Black Hundred” (numită după mișcarea reacționară, monarhistă și ultra-naționalistă din Rusia la începutul secolului al XX-lea). Dezvoltându-și ideile despre „orizontul de frontieră” și canalizând inspirația pe care a experimentat-o ​​în timpul vizitei în estul Ucrainei „eliberate”, ea plănuise să scrie un eseu care să fie inclus într-una dintre cărțile viitoare ale lui Black Hundred: „Cartea lui Z”, o colecție a poveștilor combatanților și martorilor oculari în războiul din Ucraina. „Filosofia se naște acolo unde viața și moartea coexistă. Pentru mine, Novorossiya [o propunere de confederație a Rusiei și a Ucrainei de Est] este un spațiu cu sens filosofic”, a scris Dughina după ce s-a întors de la Mariupol.

În ultima sa „lucrare academică”, scrisă pentru expoziția militară internațională ARMY-2022, Dughina a expus „efectul sinergetic” al „fluxurilor de informații” în timp de război și a susținut că execuțiile de către soldații ruși a civililor în orașele din afara Kievului au fost „înscenate” și apoi „autentificate” cu „actori” care se prezintă drept trecători – toate cu scopul ascuns de a influența publicul occidental și de a radicaliza ucrainenii.

În ultimul ei interviu, înregistrat cu doar câteva ore înainte de a fi ucisă, Dughina a apărat invazia Ucrainei drept „ultimul cui în sicriul acestui hegemon global”. De asemenea, ea l-a acuzat pe Bill Gates că folosește vaccinuri pentru a micșora populația din Africa și a avertizat împotriva agendei ecologiste a Occidentului, a veganismului său, a liberganismului său, a bătăliei pentru drepturile transgenderilor și a „conversiei oamenilor către homosexualitate”.

Tatăl

Într-un interviu de anul trecut, Daria Dughina le-a mulțumit părinților ei pentru educația intelectuală, amintindu-și despre interacțiunile din copilărie cu personalități culturale precum scriitorul și disidentul Eduard Limonov și poetul și muzicianul Egor Letov. Ea a spus că a fi fiica tatălui ei a fost o „mare onoare”.

Fiul unui general al Direcției de Informații Militare (GRU), Alexander Dughin a cochetat cu mai multe școli de gândire timp de decenii înainte de a se impune ca lider al eurasianismului. În anii 1970, a explorat realismul metafizic într-un grup de lucru cu romancierul Yuri Mamleev. Un deceniu mai târziu, după ce a cochetat cu ocultismul altui scriitor pe nume Evgeny Golovin, Dughin s-a implicat în Frontul Patriotic Național „Memorie” – o mișcare creștină ortodoxă ultranaționalistă.

Dughin a fost anti-sovietic până la tentativa de lovitură de stat din 1991.

Dughin s-a alăturat facultății de la Universitatea de Stat din Moscova în 2008, devenind șef al Centrului de Studii Conservative al școlii și directorul programului de relații internaționale. (O sursă apropiată administrației Putin susține că Dughin nu datorează această numire Kremlinului, ci lui Vladimir Dobrenkov, decanul departamentului de sociologie a universității și un conservator declarat.)

În 2014, totuși, rectorul USM, Viktor Sadovnichy, i-a concediat atât pe Dughin, cât și pe Dobrenkov, după ce primul a susținut uciderea oricărei persoane care a tolerat violența împotriva susținătorilor Rusiei în Ucraina.

Influența celor doi Dughin

O sursă apropiată echipei de politică internă a administrației prezidențiale a recunoscut pentru Meduza, pe 21 august, că a aflat despre existența Dariei Dughina doar din știrile despre moartea ei. Alte două surse cu legături cu Kremlinul au spus că au văzut lucrarea Dariei republicată pe canale populare Telegram, dar nu au pus-o în legătură cu Alexander Dughin pentru că era semnată „Daria Platonova”.

Una dintre sursele lui Meduza a spus că „Platonova” a fost unul dintre „noile voci” cultivate și propagate de echipa de presă a Kremlinului, dar nu a fost niciodată invitată să se alăture niciunuia dintre „proiectele serioase” ale administrației (cum ar fi comentariile în media de prim rang, cum ar fi ziarele Kommersant și Vedomosti).

Alte persoane care cunosc administrația Putin resping speculațiile publicate în presa occidentală conform cărora Alexander Dughin l-a „sfătuit” vreodată pe președinte sau pe orice oficial înalt al apărării naționale, deși unele surse spun că are contacte cu oficiali de rang înalt din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Relația lui Dughin cu personalități religioase proeminente este, de asemenea, complicată, deși se zvonește că se bucură de sprijin financiar din partea lui Konstantin Malofeev, un reacționar devotat care prețuiește „imperiul și statalitatea mai presus de Ortodoxie”, a spus o sursă care îl cunoaște pe oligarh. Malofeev ar fi angajat „tehnologi politici” pentru a se promova public drept „Donald Trump rus, sfătuit de Alexander Dughin”, dar Kremlinul s-a asigurat că campania rămâne un eșec. De fapt, mai multe surse i-au spus lui Meduza că colaborarea lui Dughin cu Malofeev doar dovedește și mai mult lipsa de influență a filozofului asupra conducerii Rusiei.

Ideile eurasianiste ale lui Alexander Dughin au devenit treptat mai populare în Rusia, dar aceasta este mai mult o dovadă a previziunii sale intelectuale decât influența sa politică, a spus cineva apropiat de Kremlin pentru Meduza. „Opiniile lui”, a explicat el, „coincid acum în mare măsură cu opiniile conducerii țării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Papa Francisc, mesaj de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Papa Francisc a transmis un mesaj credincioșilor, sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător. Suveranul Pontif îi îndrumă pe aceștia să restabilească echilibrul...

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...