Micii producători agricoli de peste Prut, alungați din „Piața Basarabenilor” din Galați

Moldovenilor care trec granița de la Prut în baza facilităților micului trafic de frontieră nu li se permite să își vândă produsele la tarabele din „Piața Basarabenilor”, care a fost construită în urmă cu douăzeci de ani tocmai pentru ca, în cadrul Pieței de Gross de pe Calea Basarabiei din Galați, să fie creat un spațiu comercial special în care să își poată vinde produsele cei de peste Prut.

Basarabenii aduc fructe și legume din grădinile lor, dar și o gamă largă de produse, de la unt, miere de albine, brânzeturi, vin sau pește afumat, la dulciuri și bomboane „Bucuria”, foarte mult apreciate de gălățeni pentru că sunt „fără e-uri” și mult mai gustoase, dar și mai ieftine decât cele din magazine.

În 2017, în urma unui control efectuat de Direcția Sanitar-Veterinară din Galați, comercianții din Republica Moldova au fost evacuați din piață, pentru că vindeau produse alimentare deși nu aveau vitrine frigorifice în care să păstreze aceste produse. O perioadă de câteva săptămâni, basarabenii și-au vândut produsele pe trotuar. După ce la Primăria Galați a fost depusă o listă cu 7.500 de semnături ale unor gălățeni care cereau ca moldovenilor să li se permită revenirea la tarabele din „Piața Basarabenilor”, situația s-a rezolvat, dar comercianților de peste Prut li s-a interzis să vândă alte produse alimentare în afara conservelor.

Primarul Ionuț Pucheanu chiar promitea că li se vor pune la dispoziție vitrine frigorifice, pentru comercializarea produselor alimentare, dar bineînțeles că nu s-a întâmplat acest lucru. Nici măcar nu a fost construită o copertină, de 150-200 mp, pentru ca frații de peste Prut să nu își vândă produsele în ploaie.

În ultimele săptămâni, comercianții de pe malul stâng al Prutului s-au văzut din nou nevoiți să își vândă produsele pe trotuarul de lângă „Piața Basarabenilor”, după ce s-au intensificat controalele agenților de la Serviciul Control Activități Comerciale din cadrul Poliției Locale Galați, care au „Plan de Acțiune” cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare.

„Planul de Acțiune” al polițiștilor locali a vizat în special zona „Pieței Basarabenilor”. Polițiștii au verificat 20 de comercianți și (coincidență!) au aplicat exact 20 de amenzi, în valoare de 3.500 de lei. Ca măsură complementară, polițiștii locali au confiscat bunuri în valoare de 2.865 de lei.

În urma acestor amenzi, frații de peste Prut au părăsit și trotuarele, acum încercând să își vândă produsele din portbagajul mașinii.

În toate piețele din Galați au fost construite în ultimii ani mici hale, cu 10 până la 20-30 de vitrine frigorifice, pentru comercializarea brânzeturilor și a produselor lactate. Dacă Primăria Galați ar fi construit și la „Piața Basarabenilor” o astfel de micro-hală, care ar presupune o investiție nesemnificativă, nu ar mai fi existat această tevatură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...