Miedul, o băutură „vie”, cu o istorie impresionantă. Specialiștii spun că se consumă de acum 20.000-40.000 î.Hr.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/mied1.jpg)
Considerată de specialiști a fi cea mai veche băutură alcoolică din lume, miedul sau hidromelul, numit și nectarul zeilor, are o istorie care se întinde pe mii de ani.
Obținut prin fermentarea mierii amestecate cu apă, uneori cu adaos de fructe, mirodenii sau ierburi, miedul a fost savurat de civilizații antice de-a lungul istoriei, de la vikingi și celți la greci, romani și popoare din Africa și Asia.
Cele mai vechi dovezi datează din mileniul al XVII-lea
Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cele mai vechi dovezi arheologice în ceea ce privește miedul provin din situl Jiahu, China și datează din mileniul al XVII-lea î.Hr, aproximativ 7000-6600 î.Hr.
Analizele chimice efectuate de dr. Patrick McGovern, arheolog biomolecular la Universitatea din Pennsylvania, au găsit urme de miere, orez și fructe fermentate în vase ceramice, ceea ce sugerează o băutură denumită „vin-mied-sake”. Aceasta este cea mai veche dovadă cunoscută a unei băuturi alcoolice, predatarea producției de vin sau bere.
Urme de mied au fost găsite și într-un pahar datat din jurul anului 1000 î.Hr.
În Europa, dovezi ale consumului de mied apar în contexte mai târzii, dar încă foarte vechi. Un pahar găsit în Scoția, datat în jurul anului 1000 î.Hr., conținea polen de plante melifere, indicând prezența unei băuturi pe bază de miere, posibil mied, conform Got Mead.
De asemenea, un corn de băut din Germania, datat în anul 100 d.Hr., a dezvăluit urme de polen și drojdie, sugerând consumul de mied în regiunile germanice.
Dr. Roger Morse, fost profesor la Universitatea Cornell, susține că „fermentarea mierii a precedat cultivarea cerealelor și fructelor, fiind probabil prima băutură alcoolică comună a omului”, deoarece mierea era disponibilă în sălbăticie cu mii de ani înainte de domesticirea plantelor.
Variante de mied
Miedul, sau hidromelul este obținut prin fermentarea unui amestec de miere și apă, la care se adaugă drojdie pentru a transforma zaharurile în alcool. Se amestecă mierea cu apă în proporții variate (de obicei 1:3 sau 1:4 pentru un mied mai ușor).
Se adaugă drojdia pentru a fermenta, proces care durează câteva săptămâni sau luni, în funcție de tipul de mied dorit. Există Metheglin, adică mied cu adaos de mirodenii sau ierburi (cuișoare, ghimbir, rozmarin), popular în Anglia medievală.
Se poate prepara Melomed, respectiv mied cu fructe, comun în regiunile mediteraneene. O variantă consumată în Rusia și Belarus este Medovukha, mai apropiată de bere, cu un conținut scăzut de alcool. Miedul etiopian aromat cu o plantă locală nuită gesho, cunoscut ca și Tej, este servit la sărbători tradiționale.