Miercurea Mare. Ce Denie se citește și ce nu e bine să faci în această zi

Publicat: 28 apr. 2021, 06:30, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
Miercurea Mare. Ce Denie se citește și ce nu e bine să faci în această zi

Miercurea Mare este ziua în care creștinii ortodocși marchează momentul în care Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. În această zi din Săptămâna Patimilor, se citește pilda femeii păcătoase care i-a spălat picioarele Mântuitorului.

În Miercurea Mare, a treia zi din Săptămâna Patimilor, la slujba de seară, preoții citesc la denia de seară pilda femeii păcătoase care i-a spălat picioarele lui Iisus cu lacrimile sale. Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Mântuitor fariseilor pentru 30 de arginți.

Denia din Miercurea Mare – pilda femeii păcătoase

La Denia din Miercurea Mare se vorbește despre femeia păcătoasă care a adus un vas de alabastru cu mir de mare preț, i-a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimile ei și le-a șters cu părul său. A spart vasul, fără să păstreze nimic pentru ea, și a vărsat mirul ca jertfă. Mirul costa 300 de dinari, echivalentul a 300 de zile muncă.

Această faptă l-a înfuriat pe ucenicul care stătea la loc de cinste lângă Mântuitor și care se îngrijea de bani, vestitul Iuda.

În timpul slujbei, preoții explică faptul că femeia păcătoasă a înțeles ceea ce Iuda nu a putut, şi anume faptul că creștinismul înseamnă vindecare. Şi nu o vindecare trecătoare, ci de problemele cele mai mari ale omului: egoismul, păcatul şi moartea. Paradigma Ortodoxiei nu se bazează pe contrastul dintre virtute și păcat, ci pe cel dintre sănătate și boală, scrie doxologia.ro.

Femeia și-a arătat iubirea nesfârșită prin umila sa jertfă și nu numai că a primit vindecare de la Mântuitorul sufletelor noastre, ci a devenit de-a pururea un exemplu pentru ceea ce Domnul așteaptă de la ucenicii Săi.

În Miercurea Mare se săvârșește Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu mir, în Betania. La sfârșitul slujbei, preotul îi unge pe credincioși cu Mir.

Tot în această zi se pomenește vinderea lui Iisus de către Iuda.

CItește și: Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Denia citită în această zi sfântă

Rugăciunea din Miercurea Mare

„Doamne Atotputernice și Atotindurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfântă Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, că să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru această, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilită a mea voința, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Ține, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndură și de mine acum, că să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă invrednicesti Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, că în toate să fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Pătimi, ci că femeia cea păcătoasă să-Ți spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru că să mă învrednicesc a auzi și eu din Gură Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele”.

Ce nu e bine să faci în Miercurea Mare

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli pe parcursul anului.

În mediul rural, femeile nu au voie să toarcă și se consideră că torsul în Miercurea Mare poate să „întoarcă” minţile celor care practică această îndeletnicire.

De asemenea, o altă superstiție spune că în Miercurea Mare nu este bine să fii supărat pe nimeni, nici să înjuri sau să pui gândurile necurate în față. O vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi în această zi, îți vor aduce un an mai bun și mai binecuvântat.

Citește și: Săptămâna Patimilor: Pilda zilei de marți

Tradiții și obiceiuri pentru Miercurea Mare

Aceasta este ultima zi în care bărbații mai fac muncile câmpului înainte de Paște.

În ceea ce le privește pe femei, acestea trebuie să termine curățenia de Paște în Miercurea Mare. Este ziua în care este recomandat să spele ferestrele, pentru a lăsa soarele să pătrundă mai bine în casă în Joia Mare.

Totuși, tradiția spune că în Miercurea Mare este bine ca femeile să evite să spele rufe sau orice altfel de îndeletniciri care au treabă cu hainele.

În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urat gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primeau în dar ouă, care vor fi înroşite de Paşte.