Ministerul Sănătății: Cine are obligația de a colecta și raporta datele pentru supravegherea bolilor transmisibile

Ministrul Sănătății anunță că se află în transparență publică proiectul de HG privind stabilirea modului de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, prin  Registrului unic pentru aceste afecțiuni.

Obiectivului proiectului de HG este ”cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România”, care  ”are atât importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, cât și pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”.

Potrivit acestui proiect , au obligația de a raporta bolile transmisibile ”furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială. De asemenea, în rândul unităților care raportează bolile transmisibile sunt incluse și laboratoarele de analize medicale. Validarea datelor referitoare la bolile transmisibile va fi făcută de medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS – Cov-2.

„Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), reprezintă aplicaţia electronică folosită pentru raportarea bolilor transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă. RUBT se află în proprietatea şi administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, coordonatorul tehnic naţional al Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare”, se precizează în proiect.

Personalul care are acces la aceste date are obligația să respecte confidențialitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...