Miniștrii francezi se îmbracă în haine groase ca să convingă populația să facă economii la energie electrică

Publicat: 05 oct. 2022, 08:46, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Miniștrii francezi se îmbracă în haine groase ca să convingă populația să facă economii la energie electrică
Macron

După ce mai mulți membri ai guvernului francez, aici fiind implicat și premierul, au apărut în fața opiniei publice cu helănci, pulovere pe gât, hanorace, a venit și rândul președintelui Emmanuel Macron să iasă la prim-plan încotoșmănat cu același gen de pulover: pe gât.

Să treacă în rând, cum ar veni. Toate aceste demersuri cu purtatul unor haine groase de iarnă sunt pentru a convinge populația că trebuie să înțeleagă exemplul lor și să facă același lucru. Adică vorbim despre o sobrietate energetică. Adică, oamenii, la fel ca ei, trebuie să facă economii la energia electrică.

Regula pe care vor s-o impună este ca temperatura folosită la încălzire să fie de 19 grade Celsius și francezii să nu mai fie risipitori. Ideea cu hainele groase i-a aparținut lui Bruno Le Maire, ministrul Economiei, Finanțelor și Suveranității Industriale și Digitale, care a și pus-o în practică prima dată, apărând îmbrăcat în pulover pe gât.

El a și declarat în legătură că această alegere: „Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulover pe gât. Și cred că va fi foarte bine, ne va permite să economisim energie, să dăm dovadă de sobrietate!” îl citează BFMTV. L-au urmat, apărând îmbrăcați cu haine de iarnă, ceilalți miniștri, precum și premierul Elisabeth Borne, care a fost îmbrăcată prima dată într-o haină de iarnă la o întâlnire cu primarul ecologist din Lyon.

Tema întâlnirii era tocmai sobrietatea energetică. Apoi, a îmbrăcat alte jachete și pulovere groase. Desigur, această situație a fost taxată de opoziție, deputatul Marine Le Pen catalogând-o drept „o „comunicare” fără speranță și „politică pentru proști”. „Nu au suficientă încălzire? Să poarte cașmir!”, l-a apostrofat ea pe ministrul Bruno Le Maire pe rețelele de socializare.

De asemenea, ea l-a acuzat pe ministrul în cauză că este „Marie-Antoinette”. Un consilier s-a arătat și el împotriva demersurilor miniștrilor: <<O postură paternalistă. Este grotesc. Intenția mi se pare lăudabilă, dar această postură este paternalistă. Există o latură „copilul meu, fă ca părinții tăi’, pune-ți puloverul mai gros”>>.

Apariția lui Macron s-a vrut una de solidaritate. Dar a stârnit și numeroase comentarii negative în spațiul public. Deocamdată, francezii sunt împărțiți în douî tabere în legătură cu opiniile despre puloverele pe gât ale protipendadei.