Ministru de Externe: Continuăm eforturile de a spori capacitatea României în facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, la Constanţa, că autorităţile române continuă eforturile de a spori capacitatea României în facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene către terţe pieţe şi, în acelaşi timp, sprijină iniţiativele luate la nivel internaţional pentru găsirea de soluţii alternative, inclusiv, dacă va fi posibil, cele privind deblocarea portului Odessa.

Referitor la posibilitatea deschiderii portului Odessa, Aurescu a spus că el este rezervat, din raţiuni evidente, de ordin militar.

„Am depus eforturi, în ultima perioadă, pentru a spori capacitatea României de a facilita tranzitul cerealelor ucrainene către terţe pieţe. Este un lucru destul de complicat, pentru că până anul acesta nu am avut cereale ucrainene în tranzit, ceea ce este firesc pentru că ele plecau direct din porturile ucrainene, mai ales din portul Odessa către terţe destinaţii. Vom continua să facem demersuri şi sunt convins că toate autorităţile române care au atribuţii în acest domeniu vor continua să facă demersuri pentru creşterea capacităţilor de tranzit şi, în acelaşi timp, sprijinim toate iniţiativele la nivel internaţional pentru a putea găsi soluţii alternative, inclusiv dacă va fi posibil pentru deblocarea portului Odessa, deşi trebuie să mărturisesc aici că sunt mai degrabă rezervat cu privire la posibilitatea ca portul să fie deschis sau să fie deminat sau să fie utilizat din nou pentru transportul de cereale, din raţiuni evidente, de ordin militar”, a spus ministrul Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, găsirea de soluţii cu privire la exportarea cerealelor din Ucraina este o preocupare prioritară a comunităţii internaţionale.

„Însă această situaţie rămâne pe agenda de preocupări prioritare a comunităţii internaţionale, ea se discută în toate formatele în care pot să fie identificate soluţii, se discută şi în context NATO, şi în context european, şi în context ONU. Sunt eforturi care se fac de către diverse state, şi România va fi parte integrantă, ca şi până acum, a acestor eforturi. În măsura în care putem ajuta, vom ajuta”, a declarat Bogdan Aurescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...