Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: „Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat miercuri la reuniunea ministerială de la New York  Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală, unde a declarat că pe fondul războiului din Ucraina, capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică.

„Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale. Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale, a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.

La finalul lunii aprilie,  primul transport de porumb din Ucraina de la începutul războiului a plecat din portul Constanţa, a amintit acesta. Am continuat cu alte transporturi care însumează peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina, a completat ministrul de Externe. 

Ministrul Afacerilor Externe  a menționat și despre nevoia de securitate pentru transportul în Marea Neagră, ceea ce înseamnă crearea unor coridoare albastre”.

Este nevoie de o operaţiune coerentă şi solidă”

Este nevoie şi de un efort comun în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina şi apărarea de mine în derivă. Aşadar, facem apel la un mai mare efort internaţional, o coaliţie a celor ce doresc să se implice, pentru a mobiliza susţinerea din partea cât mai multor state pentru crearea unui asemenea coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale, către ţări terţe care le aşteaptă, a specificat el.

Ministrul a mai adăugat că este nevoie de o operaţiune coerentă şi solidă, care să implice apărarea de mine în derivă şi neutralizarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...