Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia

Publicat: 26 feb. 2021, 17:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia
Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, consilierul prezidențial Paweł Soloch, aflat în vizită în România.

Cu acest prilej, șeful diplomației române a reiterat interesul părții române de a aprofunda dialogul bilateral pe teme de securitate și apărare și de a continua coordonarea strânsă pe linie NATO cu Polonia, cel mai important partener strategic al țării noastre în regiune.

Ministrul român de externe a exprimat interesul pentru consolidarea formatelor regionale inițiate și susținute de cele două state, care au valoare adăugată clară. Cum ar fi formatul București 9 (B9), fiind agreată continuarea coordonării strânse, în perioada următoare, între cele două țări, în pregătirea Summit-ului NATO din luna iunie 2021 și ulterior, în procesul de elaborare a unui nou Concept Strategic aliat.

Importanța continuării cooperării și coordonării între România și Polonia

Cei doi demnitari au convenit continuarea coordonării cu privire la Inițiativa celor Trei Mări. Ministrul român al afacerilor externe a reamintit necesitatea de a promova împreună, pe mai departe, proiectele de interes comun româno-polonez Rail-2-Sea și Via Carpathia, de importanță majoră atât din perspectivă economică pentru dezvoltarea regiunii, dar și pentru dimensiunea de securitate și mobilitate pe Flancul Estic al NATO.

Totodată, a fost apreciat formatul trilateral pe teme de securitate România-Polonia-Turcia și au fost discutate perspectivele de continuare a trialogului la nivelul miniștrilor de externe, în prima parte a acestui an, la București.

Cei doi interlocutori au subliniat importanța continuării cooperării și coordonării între România și Polonia, pentru consolidarea rolului NATO, a unității și coeziunii aliate, precum și a relației transatlantice. A fost evidențiată atenția sporită acordată consolidării posturii NATO de descurajare și apărare și a coeziunii acesteia, în special pe întregul Flanc Estic.

Șeful diplomației române a menționat, în context, demersurile demarate deja de a înființa un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, reziliența fiind o temă de interes tot mai crescut pe agendele NATO și UE. La rândul său, șeful Biroului Securității Naționale din Polonia a exprimat susținerea Poloniei pentru acest proiect al României și intenția de a se implica în activitatea Centrului.