Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit şi moderat joi, împreună cu omologul grec, Nikos Dendias, videoconferinţa informală a miniştrilor afacerilor externe din statele UE, avându-i ca invitaţi speciali pe miniştrii afacerilor externe ai Republicii Albania, Olta Xhacka, şi Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Ministrul a subliniat că procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii. Reuniunea a avut loc în continuarea discuţiei strategice privind Balcanii de Vest de la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 10 mai şi a prilejuit un schimb de opinii substanţial referitor la modalităţile de promovare a parcursului european al celor două state candidate, prin sprijinirea obiectivului de deschidere a negocierilor de aderare, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, în intervenţia sa, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa dialogului politic constant cu statele candidate, ca instrument util pentru a evidenţia progresele şi pentru a facilita, în acord cu principiul meritelor proprii, atingerea obiectivelor comune privind avansarea perspectivei europene. În acest context, a evidenţiat că procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii.

Totodată, şeful diplomaţiei române a salutat „angajamentul ferm al Republicii Albania şi al Republicii Macedonia de Nord pentru parcursul european, ilustrat atât prin eforturile de reformă întreprinse, cât şi prin gradul ridicat de aliniere la poziţiile Politicii Externe şi de Securitate Comună a UE, ceea ce demonstrează ataşamentul celor doi candidaţi pentru valorile europene„.

La reuniune au mai participat reprezentanţi ai instituţiilor europene

Bogdan Aurescu le-a transmis celor doi invitaţi un mesaj de încurajare în direcţia menţinerii unui angajament transpartinic la nivel naţional pentru programul de reforme şi obiectivul integrării europene şi al consolidării cooperării regionale, dar şi de a valorifica asistenţa financiară a UE de care vor beneficia în perioada următoare, inclusiv pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ministrul a arătat că numai o politică a UE de extindere credibilă, cu o perspectivă tangibilă de aderare a partenerilor candidaţi care înregistrează progrese concrete, măsurabile în domeniul reformelor, poate garanta ancorarea ireversibilă a acestora la valorile europene şi euroatlantice. „În acest sens, oficialul român a exprimat angajamentul ferm al României pentru identificarea soluţiilor care să permită adoptarea cadrelor de negociere şi organizarea, pe durata Preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, a primelor Conferinţe Interguvernamentale cu cele două state candidate„, informează MAE.

Conform sursei citate, discuţiile din cadrul reuniunii informale au fost deosebit de utile şi au permis reconfirmarea susţinerii marii majorităţi a statelor membre şi a instituţiilor UE pentru parcursul european al Albaniei şi Macedoniei de Nord, în baza progreselor realizate în domeniul reformelor.

Miniştrii invitaţi din cele două state candidate au exprimat aprecierea pentru iniţiativa miniştrilor de externe Aurescu şi Dendias şi pentru oportunitatea de a-şi face cunoscute eforturile de consolidare a perspectivei europene şi au prezentat aşteptările pe care le au, eforturile pe care le depun constant, precum şi provocările cu care se confruntă la nivel regional”, arată MAE.

La reuniune au mai participat reprezentanţi ai instituţiilor europene: Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă, şi Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina şi alte aspecte regionale din Balcanii de Vest.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...