Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția portugheză a Consiliului UE

Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne- secțiunea afaceri interne – în format videoconferință, organizat de Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a organizat joi Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne  secțiunea afaceri interne – în format videoconferință.

În acest cadru, România a fost reprezentată de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

În cadrul primei sesiuni de discuții a avut loc un schimb de opinii referitor la “O nouă politică europeană de migrație și azil”. Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, cu această ocazie, importanța temei și a salutat abordarea Președinției portugheze de continuare a discuțiilor asupra celor trei domenii esențiale: dimensiunea externă, frontierele externe și solidaritatea. A fost evidențiată, totodată, contribuția importantă a României la eforturile comune pentru gestionarea migrației, prin participarea consistentă la activitățile Agenției FRONTEX, prin acțiunile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională ca urmare a misiunilor de căutare și salvare din Marea Mediterană, respectiv prin inițierea unor documente de cooperare bilaterală cu statele aflate în prima linie în ceea ce privește presiunea migratorie.

Un echilibru just între drepturi și obligații în interiorul Uniunii

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că România a participat la toate mecanismele UE de împărțire a responsabilității, îndeplinind toate criteriile unui stat Schengen, cu toate că nu a beneficiat de drepturile aferente și, în continuare, nu este stat membru Schengen. Cu privire la acest aspect, ministrul Afacerilor Interne a atras atenția asupra faptului că trebuie, în primul rând, să atingem un echilibru just între drepturi și obligații în interiorul Uniunii.

Cea de-a doua sesiune de lucru a avut ca subiect „Spațiul Schengen-stadiul actual și perspective”. Cu această ocazie, a fost subliniată necesitatea identificării de soluții comune, eficiente și echilibrate pentru a asigura buna funcționare a spațiului Schengen, atât când vine vorba de coordonarea măsurilor în domeniul sanitar, cât și în mod curent.

În intervenția sa, ministrul Afacerilor Interne a subliniat faptul că aderarea la spațiul Schengen este obiectivul pentru care România a depus eforturi considerabile și a făcut investiții semnificative. Ministrul Lucian Bode a reiterat, astfel, solicitarea de a fi discutată situația aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând importanța unei perspective realiste asupra calendarului de aderare.

În cadrul ultimei sesiuni de lucru a fost abordat subiectul “Viitorul EUROPOL-perspective”, ocazie cu care a fost salutată propunerea Comisiei pe această temă, evidențiindu-se totodată sprijinul permanent acordat de România pentru consolidarea mandatului Agențiilor UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...