Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: România asigură o cincime din consumul de carne de oaie al UE

Publicat: 12 mai 2024, 17:58, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: România asigură o cincime din consumul de carne de oaie al UE
Foto: agrointel.ro

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, astăzi, că România asigură peste 20% din consumul de carne de oaie din Uniunea Europeană. Prezent la Sâmbra Oilor, o manifestare tradițională din Sălaj, el a lăudat oierii români.

„Mă bucur că particip astăzi la o tradiţie pe care o respectaţi de ani de zile – Sâmbra Oilor. Dumneavoastră sunteţi oameni muncitori, dumneavoastră aţi arătat că puteţi duce tradiţiile mai departe şi vă spun că încă de când păşeşti în această zonă simţi mirosul fânului cosit, al brânzei şi al cărnii de oaie preparate după vechile reţete străine. Sunt convins că le veţi duce mai departe copiilor şi nepoţilor dumneavoastră”, a spus Florin Barbu.

Ministrul a evidențiat și rezultatele pe care această activitate le aduce: „Toate aceste lucruri pe care dumneavoastră le faceţi a făcut ca România să fie clasată în primele două-trei ţări din Uniunea Europeană la carne de oaie. Și vă mai spun un lucru: în momentul de faţă, România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. Vreau să ştiţi că sunt un partener pentru dumneavoastră, sunt omul dumneavoastră din Guvern şi un prieten pe viaţă”, a declarat Barbu, la sărbătoarea câmpenească Sâmbra Oilor organizată pe dealul de la Huta Certeze.

Prefectul judeţului Satu Mare, Ioan Tibil, a subliniat modul în care oşenii păstrează tradiţiile.”Oşenii, oriunde se duc în lumea asta, dau dovadă de demnitate, credinţă, de tot ceea ce înseamnă bun simţ şi tot ceea ce înseamnă a fi un bun român, oriunde s-ar găsi pe planeta Pământ. Ne păstrăm tradiţia, ne păstrăm cântecul, ne păstrăm portul nostru oşenesc şi credinţa noastră strămoşească. Dacă începem de la Vancouver din Canada şi terminăm la New York sau Londra, sau dincolo, în partea cealaltă a lumii, la Tokyo, peste tot în bisericile româneşti găsim un om din partea noastră sau un oşan care, dacă nu este prim curator, sigur va pune tămâia în cădelniţă şi este făt”, a declarat Tibil.

Mii de persoane şi oficialităţi au participat, duminică, pe dealul de la Huta Certeze la cea de-a 66-a ediţie a sărbătorii Sâmbra Oilor. Tradițional, evenimentul marchează „măsurişul laptelui” oilor, înainte de urcarea turmelor la munte. În urma acestuia se stabilesc cantităţile de lactate care revin fiecărui proprietar.