Ministrul Aurescu l-a primit pe Frank Rose (Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară a SUA)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, joi, pe Frank Rose, administrator principal adjunct al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite (NNSA) şi fost negociator-şef al Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011, aflat în vizită la Bucureşti.

Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza de securitate provocată de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi interlocutori au abordat în mod special aspecte privind siguranţa nucleară „în contextul acţiunilor iresponsabile ale forţelor armate ruse din imediata apropiere a unor centrale nucleare în funcţiune (cum este centrala de la Zaporojie) sau a siturilor în conservare de pe teritoriul Ucrainei (fosta centrală de la Cernobîl)”, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Aurescu a subliniat riscurile de securitate pentru întreaga comunitate transatlantică, rezultate din continuarea ofensivei ruse în Ucraina. În acest context, a evocat deciziile importante ale Summitului NATO de la Madrid privind consolidarea şi eficientizarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul estic şi implementarea practică a acestora.

Astfel, a mulţumit pentru prezenţa militară americană în România, amplificată după declanşarea agresiunii ruse, respectiv pentru anunţul de la Madrid al preşedintelui SUA, Joe Biden, privind creşterea pe mai departe a acesteia.

Ministrul român a evidenţiat rolul României în acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi în facilitarea exportului de cereale din Ucraina către alte părţi ale lumii.

Oficialul american a apreciat în mod deosebit eforturile României de a susţine Ucraina şi de a atenua repercusiunile globale ale invaziei Federaţiei Ruse.

Şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea şi interesul crescute ale României de a consolida în continuare cooperarea cu SUA în domeniul energiei nucleare civile. Astfel, s-a referit la importanţa componentelor majore ale programului bilateral România-SUA de cooperare în domeniul nuclear civil, respectiv retehnologizarea Unităţii 1 a centralei Cernavodă, construirea reactoarelor 3 şi 4 şi dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR), de nouă generaţie. Acestea au potenţialul de a plasa energia nucleară civilă între pilonii principali ai Parteneriatului Strategic cu SUA şi de a avea o contribuţie majoră la securitatea energetică a României şi a regiunii.

Ministrul Aurescu a transmis aprecierea pentru includerea proiectului dezvoltării în România a unei centrale bazate pe tehnologia SMR printre proiectele-fanion ale Parteneriatului Global pentru Investiţii şi Infrastructură, lansat de G7 la Summitul din Elmau, Germania, respectiv pentru decizia de acordare a unei finanţări iniţiale a SUA în valoare de 14 milioane de dolari.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iulian Dumitrescu, alte vesti proaste din partea procurorilor DNA

Iulian Dumitrescu, alte vești proaste din partea procurorilor DNA! Decizie de...

Preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a primit alte vești proaste din partea procurorilor! Procurorii DNA au...
Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...