Ministrul Bogdan Aurescu participă, luni, la Consiliul de Afaceri Externe al UE

Publicat: 18 iul. 2022, 08:14, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Ministrul Bogdan Aurescu participă, luni, la Consiliul de Afaceri Externe al UE
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe, unde va pleda pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace, şi va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, a informat MAE.

Potrivit unui comunicat al MAE, miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi şi diplomaţia digitală a UE.

La discuţia privind Ucraina va interveni şi ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin videoconferinţă, fiind prima discuţie cu oficialul de la Kiev după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei ţări.

De asemenea, miniştrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE – Israel şi vor evalua evoluţiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum şi perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Bogdan Aurescu va expune evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile din teren şi la consecinţele la adresa securităţii regionale. „De asemenea, va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace”, se precizează în comunicat.

Ministrul va prezenta măsurile cele mai recente adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, printre care deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galaţi, precum şi acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.

El va reitera susţinerea pentru eforturile diplomatice europene de izolare în continuare a Rusiei la nivel internaţional şi va prezenta demersurile concrete ale României în dialogul cu partenerii terţi cu obiectivul de a combate narativul Moscovei, arată MAE.

Bogdan Aurescu va sublinia şi importanţa intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, regiuni „deosebit de vulnerabile la acţiunile Federaţiei Ruse”, menţionează MAE.

Ministrul de Externe va prezenta şi rezultatele celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care a avut loc vineri la Bucureşti şi la care s-a reuşit strângerea de asistenţă financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi. El va încuraja statele membre UE să continue să ofere asistenţă directă Republicii Moldova în această perioadă dificilă.

În cadrul discuţiei privind relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi (ALC), Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru consolidarea angajamentului UE cu această regiune şi va menţiona obiectivul României privind dinamizarea dialogului cu ALC.

La discuţiile privind diplomaţia digitală a UE, ministrul Aurescu va exprima sprijinul pentru dezvoltarea şi promovarea modelului european în domeniu, bazat pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, statul de drept şi principiile democratice. El va evidenţia importanţa consolidării rezilienţei partenerilor din vecinătate pentru combaterea ameninţărilor hibride şi a atacurilor cibernetice.