Ministrul de externe suedez, Ann Linde, cere eliberarea opozantului rus, Aleksei Navalnîi

Publicat: 02 feb. 2021, 18:41, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Ministrul de externe suedez, Ann Linde, cere eliberarea opozantului rus, Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi otrăvire

Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe suedez, Ann Linde, a cerut marți, la Moscova, eliberarea opozantului rus, Aleksei Navalnîi.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă ținută împreună cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. „Mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, în special după protestele şi manifestaţiile din weekendul trecut”, a spus Ann Linde.

Până acum, Kremlinul nu a reacționat la cerințele diplomaților europeni în afirmațiile despre Navalnîi. De altfel, și purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus a declarat că cerințele diplomaților străini din ambasadele acreditate la Moscova de eliberare a lui Navalnîi sunt „ingerințe” în afacerile interne ale Rusiei.

Proteste în toată Rusia

Aleksei Navalnîi este unul dintre principalii opozanți ai președintelui Vladimir Putin și a fost otrăvit în urmă cu câteva luni cu un agent neurotoxic, Noviciok. A reușit să se recupereze la un spital din Germania, iar luna trecută a decis să se întoarcă acasă.

Autoritățile ruse l-au arestat de la debarcarea de pe aeroport, el fiind condamnat cu suspendare la trei ani și jumătate din 2014. Acum urmează ca un tribunal să decidă dacă transformă condamnarea în una cu executare.

Arestarea a stârnit un val de proteste în Rusia, cu mii de oameni manifestând pe străzi în favoarea șui Navalnîi. Protestele au dus la arestarea a peste 5.000 de oameni în toată țara.