Ministrul Digitalizării vine cu lămuriri: Cazierul judiciar online e gratuit, dar un site privat cere 500 de lei taxe

Românii pot scăpa de statul la cozile lungi și își pot descărca gratuit cazierul judiciar. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja atrage, însă atenția asupra site-urilor private care percep tarife.

Ministrul Digitalizării a făcut această mențiune în contextul în care există un site privat care percepe taxe pentru eliberarea acestui document. 

„Acum, în mod gratuit, orice cetăţean care are un cont pe Ghiserul.ro sau care îşi face cont pe hubul Ministerului de Afaceri Interne poate să îşi elibereze acest cazier judiciar online. 

Prin câteva click-uri scoateţi cazierul judiciar 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Nu mai depindem de funcţionari de la ghişeu. (…) 

Piaţa a încercat să rezolve problema. Nişte băieţi foarte creativi făcuseră un site, nimic ilegal, iau un fel de procură, se duc, bat la ghişeu şi scot ei cazierul şi ţi-l trimit. 

Când cauţi pe motoarele de căutare cazier judiciar online, băieţii ăştia sunt primul link şi costă 300-500 de lei să ţi-l elibereze. 

Drept pentru care reacţia la procesul nostru de digitalizare a cazierului care repet, e gratuit, este…”cum e digital cazierul, că mă costă bani”. 

Oamenii intrau pe acel site care e privat şi aveau impresia că acela este cazierul judiciar online”, a atras atenţia ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, potrivit digi24.ro.

Românii îşi vor putea descărca pe telefoane şi aplicaţia Ghiseul.ro, pentru un acces mai rapid.

Legea a fost promulgată de Iohannis

Legea potrivit căreia, cazierul judiciar va putea fi obținut și în format electronic, a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se menționează în lege.

În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Legea a fost adoptată pe 7 decembrie de Camera Deputaților, cu 250 de voturi ”pentru”, două ”contra” și două abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...