Ministrul Educației: Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după ce ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a afirmat că ministerul Sănătății nu are o bază legală pentru a achiziționa teste non-invazive în școli pentru depistarea COVID-19.

„Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seară într-o intervenţie telefonică la B1 Tv, potrivit News.ro.

„Deocamdată sunt ministrul Educaţiei, iar ministrul Educaţiei se ocupă cu alte lucruri. Cu achiziţia de teste medicale şi cu angajarea de personal medical se ocupă (…) Ministerul Sănătăţii. Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, nu este nicio problemă, noi îi credem pe specialiştii în epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi dacă ei spun că nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru şi nu mai punem patru condiţii, punem trei condiţii pentru deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei rămâne la condiţiile privind respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli, continuarea campaniei de vaccinare în rândul personalului din educaţie şi „confirmarea ipotezei epidemiologilor care spun că în luna aprilie vom atinge un vârf al ratei de infectare, după care vom intra pe un trend descendent”. 

„Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli, rămânem cu cele trei condiţii şi vom propune cât se poate de clar reluarea cursurilor tuturor elevilor, cu prezenţă fizică. Conform planificării, este vorba de revenirea la şcoală pe data de 4 mai pentru toţi elevii cu excepţia celor din clasele terminale care au cele două săptămâni suplimentare de vacanţă şi vor reveni pe data de 9 mai”, a adăugat ministrul. 

Sorin Câmpeanu cataloghează drept „un insucces major” programul de testare în şcoli susţinut de Ministerul Sănătăţii

„Dacă Ministerul Sănătăţii spune să se renunţe la testare, noi nu insistăm. (…) S-au distribuit 1.150.000 de teste pentru testarea în şcoli şi s-au folosit 26.000 am înţeles astăzi, deci 2.2 la sută, în opt săptămâni. Deci este un procent infim, este un insucces major. Dacă Ministerul Sănătăţii decide să continuăm pe aceeaşi cale, noi continuăm pe aceeaşi cale, nu avem competenţa să contrazicem în domeniul sanitar Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Anterior, Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor.

În replică ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei.

Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole