Ministrul Educației: S-au folosit sub 2% din testele pentru elevi din peste 1 milion disponibile / Mizăm pe sprijinul Ministerului Sănătății

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că s-au folosit 19.000 de teste rapide antigen în școli, pentru depistarea COVID-19, asta însemnând sub 2% din peste 1 milion de teste puse la dispoziție. De altfel, solicită sprijinul Ministerului Sănătății pentru a asigura protecția sanitară în școli, în contextul în care Ministerul Educației nu are competențele necesare pentru a achiziționa niciun tip de test medical.

„În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Două au fost cauzele acestui insucces major:

1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.

2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel.

Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților”, a scris ministrul Educației pe pagina de Facebook.

Sorin Cîmpeanu a explicat că achiziția testelor non-invazive trebuie făcută de „entități cu competență în domeniul medical”, în sensul că Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical.

„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, a mai continuat Cîmpeanu.

Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, indiferent de scenariu, cu respectarea anumitor condiții.

„1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);

2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”, a conchis ministrul Educației.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Credeți ca prin acele scuze, prin neputința voastră politica, prin ipocrizia și lipsa de respect fata de o munca disciplinata va salvează copii de la moarte ? Nicidecum
    Credeți ca cifrele va salvează copii ? Credeți ca lipsa de personal medical o are și este vina a copiilor voștri !
    Desigur am putea spune ca acești copii nu au știut până in prezent cum sa le coordoneze , cum sa le insufle idea spre o munca corecta și sași împartă alocațiile lor pentru a sprijini financiar întregul personal medical fie ca acești medici sa nu plece din Tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...