Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile”

Publicat: 09 mart. 2021, 13:11, de Andreea Borcilă, în Educație , ? cititori
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile”
Sorin Cimpeanu (Inquam photos/ Sabin Cirstoveanu)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu poate explica de ce într-o şcoală dintr-o localitate cu rată mare de infectare elevii din clasele primare merg toţi la cursuri în acelaşi timp, iar cei din anii terminali de la gimnaziu şi liceu merg doar jumătate din clasă.

Ministrul afirmă că decizia vine pe „considerente sanitare” şi că nu a fost susţinută de Ministerul Educaţiei, scrie Hotnews.ro.

Autoritățile au decis limitarea numărului de elevi care participă la cursuri în localităţile aflate în scenariul roşu – 15 elevi la gimnaziu şi 17 elevi la liceu – ţinând cont de numărul maxim de elevi pe care Legea educaţiei naţionale prevede că îl poate avea o clasă la gimnaziu, respectiv liceu, conform sursei citate.

„Am încercat să explic şi explic de fiecare dată că educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele.

Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile. Dacă respecţi regulile mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscul de îmbolnăvire sunt foarte mari. Acest ordin de ministru este comun.

Pentru a putea fi semnat a trebuit să facem rabat de la această prezenţă fizică integral în clase. (Decizia de a înjumătăţi numărul copiilor prezenţi în clase – n.r.) vine pe considerente sanitare, în mod evident, că doar n-o să susţină Ministerul Educaţiei, care a susţinut importanţa prezenţei fizice în clasele terminale, care peste câteva luni au examene naţionale. Evident că nu am fi putut susţine lucrul acesta”, a precizat ministrul Educaţiei, în direct, la Digi24.

Citește și: