Oficial din ministerul Sănătății, despre controversele orelor de sport din școli: Explicații pentru portul măștii

Portul măștii sanitare de protecție la orele de sport din școli a stârnit controverse între ministerul Sănătății și ministerul Educației.

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, susține că masca sanitară de protecție trebuie purtată inclusiv la orele de educație fizică.

Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a declarat Andreea Moldovan, la Digi24.

Studiile arată că în timpul exercițiilor fizice crește riscul de infectare

Conform unui studiu invocat de Andreea Moldovan, în timpul orelor de educație fizică crește riscul de transmitere. Asta pentru că atunci când elevii fac efort aceștia expiră prelungit. Cantitatea de particule care conțin virusul ar crește atunci când depunem efort, potrivit studiului.

Un alt argument invocat de Andreea Moldovan pentru purtarea măștilor inclusiv la orele de sport este prezența tulpinii britanice, care are o rată de transmisibilitate mai mare în cazul copiilor, ceea ce îi face pe aceștia să fie mai vulnerabili în fața infecție cu coronavirus.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Purtarea unei măști de protecție are doar un efect modest asupra capacității oamenilor sănătoși de a face exerciții energice, potrivit unui studiu publicat astăzi (luni) în European Respiratory Journal .
    Știm că principala cale de transmitere a coronavirusului este prin picături în respirație și este posibil ca respirația mai intensă în timpul exercițiului să faciliteze transmiterea, în special în interior. Cercetările sugerează că purtarea unei măști poate ajuta la prevenirea răspândirii bolii, dar nu există dovezi clare cu privire la faptul dacă măștile sunt sigure de purtat în timpul exercițiilor fizice viguroase. ”
    Dr. Elisabetta Salvioni, Centro Cardiologico Monzino, IRCCS, Milano, Italia

    Profesorul Sam Bayat de la Spitalul Universitar Grenoble, Franța, este președintele Grupului de fiziologie respiratorie clinică, exerciții fizice și imagistică funcțională a Societății europene de respirație (ERS) și nu a fost implicat în cercetare. El a spus: „Există încă lacune în cunoștințele noastre despre modul de a limita răspândirea COVID-19, dar credem că măștile de față au un rol de jucat și ne obișnuim să purtăm măști de față în spații publice, cum ar fi magazine, trenuri și autobuze.

    „Deși aceste rezultate sunt preliminare și trebuie confirmate cu grupuri mai mari de oameni, ele par să sugereze că măștile de față pot fi purtate în condiții de siguranță și pentru sporturi de interior și activități de fitness, cu un impact tolerabil asupra performanței.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...