Cu mască sau fără la orele de sport? Ce spune un medic pediatru despre sănătatea elevilor

Elevii din România trebuie să poarte mască de protecție atunci când merg la ore, inclusiv la cele de sport. Acest lucru poate afecta sănătatea copiilor, susține un medic pediatru.

Ministerul Educației a formulat o propunere care ar permite elevilor să facă sport fără mască. Conform documentului, elevii trebuie să păstreze distanța de 1,5 metri și să evite sporturile în echipă. Mai mult, când este posibil, orele de educație fizică ar trebui organizate în aer liber.

Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu, a răspuns că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”, a spus medicul, conform Digi24.

Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, potrivit lui Mihai Craiu.

„Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a adăugat pediatrul Mihai Craiu.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Mare-i gradina … E medic si spune o aberatie. Cum sa-ti treaca tie prin cap, ,,medic” fiind, ca daca-ti pui un fular sau masca pe ,,figura” scade concentratia de oxigen de la 21 la 19,5%. Tot prostul stie ca oxigenul este intr-o cantitate diferita in aer de la loc la loc. Nu-i tot una ca respiri aerul dintr-o statiune muntoasa din Elvetia sau aerul din Copsa Mica (cel de pe vremuri, cand inca era ,,industrie”, se intelege). Adica fularul/ masca stopeaza o parte din oxigen de scade? Sigur ca nu. Cantitatea totala de aer scade cand inspiri prin fular/ masca. Astfel, treaba-i in felul urmator: fiecare inspira cat are nevoie. Pentru idioti e de spus ca daca-ti pui fularul/ masca vei face un efort mult mai mare ca sa tragi ,,aerul in piept” de care ai nevoie. Adica intr-un minut vei respira de mai multe ori cu fular/ masca decat daca nu le-ai avea. Deci, ,,medicul nostru” putea sa spuna ca efortul creste pentru cel cu fular pentru a-si lua oxigenul de care are nevoie din aer. Asta-i in stare de repaus sau activitati lente. Daca luam in calcul si fortarea elevilor sa faca activitati fizice cu masca evident ca vorbim de ,,turarea” aparatului respirator. Si sa nu uitam poluarea (aer mai mult in plamani). Pentru unii elevi care au probleme respiratorii efectul poate fi agravarea acestora pe cand pentru cei fara probleme efectul poate fi aparitia problemelor respiratorii in timp. In cat timp? Difera de la elev, la elev. Da’ sigur cei care impun regula ,,aproape unica pe mapamond” sigur ca au pregatite raspunsuri ,,in caz de…”. ,,Apartinatorii’’-s naivi sau inconstienti? Unii ar zice ca-s mincinosi. ,,La scoala lui ala micu’ ii lasa profu’ de educatie fizica s-o tina sub barbie” – se mint unii pe altii in timp ce copii suporta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole