Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Taxa pe soare” va fi eliminată!

Publicat: 25 mart. 2024, 17:51, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja:
Sebastian Burduja (INQUAM_Photos_Octav_Ganea)

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni intenția Ministerului de a propune abrogarea „taxei pe soare” printr-o ordonanță de urgență.

Această taxă, care a fost subiectul unor dezbateri intense, viza prosumatorii care produc energie electrică folosind panouri fotovoltaice.

Decizia vine în urma unui răspuns de la Comisia Europeană, care a clarificat că aplicarea taxei este la latitudinea fiecărei țări membre.

Răspunsul Comisiei Europene: libertate de acțiune

„Ministerul Energiei susține eliminarea acestei taxe,” a afirmat Burduja, subliniind că răspunsul primit de la Comisia Europeană oferă libertatea necesară abrogării.

Comisia a specificat că este vorba de o clauză facultativă.

Fiecare stat membru poate să decidă independent dacă dorește sau nu implementarea taxei.

Contextul și impactul taxei

Taxa fusese introdusă prin OUG 163/2022, care permitea ANRE să taxeze prosumatorii ce depășesc un anumit prag de producție.

Deși guvernul de atunci a menționat că nu are intenția de a aplica această taxă, scopul fiind doar transpunerea unei directive europene, taxa a stârnit îngrijorare în rândul prosumatorilor și a societății.

Inițiativa a fost criticată pentru posibilul său impact negativ asupra dezvoltării energiei verzi și a autonomiei energetice a consumatorilor.

Reacția comunității de prosumatori

Dezbaterea a fost influențată de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a solicitat clarificări și eliminarea prevederii controversate.

 „Răspunsul clar al Comisiei Europene demonstrează că taxa pe soare nu este o obligație impusă de UE, ci o opțiune a statelor membre,” a declarat Dan Pîrșan, președintele APCE.

Acest lucru subliniază oportunitatea pe care România o are de a promova energia regenerabilă fără a impune taxe suplimentare prosumatorilor.

Peste 110.000 de prosumatori din România beneficiază de o capacitate instalată totală de aproximativ 1.400 de MW.

Decizia de eliminare este văzută ca un pas important în sprijinirea tranziției energetice și în promovarea sustenabilității.