Ministrul Mediului: Este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare

Publicat: 20 iul. 2022, 19:16, de Aurel Drăgan, în Business , ? cititori
Ministrul Mediului: Este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat că a fost aprobată, miercuri, o hotărâre de guvern privind alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona Sistemul Garanţie-Returnare, subliniind că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

„Astăzi, am aprobat o hotărâre de guvern prin care am modificat bugetul AFM, în vederea includerii sumei de un milion de lei, prin care statul român va intra în acea societate pe acţiuni care va gestiona Sistemul Garanţie- Returnare (SGR). RetuRo se numeşte societatea pe acţiuni care a fost înfiinţată de producători şi retaileri. Această societate va avea printre acţionari statul român cu un procent de 20%. Procedura de cooptare a statului a fost declanşată. Adunarea Generală a fost organizată, ţinută şedinţa şi, după apariţia HG în Monitorul Oficial, vom plăti capitalul social aferent procentului de 20% din acţiuni. Este încă un pas în implementarea SGR. Anul acesta, am primit planul de afaceri prezentat de asociaţiile producătorilor, respectiv asociaţia retailerilor. În acest plan de afaceri, cei care trebuie să facă implementarea sistemului propun un termen de un an şi şase luni. Le-am comunicat de mai multe ori că este un termen inacceptabil pentru statul român. Am avut mai multe întâlniri cu aceste asociaţii, le-am cerut o revizuire a planului de afaceri şi termenului de implementare, vom primi probabil săptămâna viitoare, maxim două săptămâni, un program revizuit de implementare a sistemului SGR în România”, a spus Ministrul Mediului într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Mediului a precizat că, între timp, mulţi retaileri au început să achiziţioneze acele automate care vor prelua ambalajele şi vor acorda tichetul de 50 de bani sau bani efectivi pentru ambalajele depuse şi returnate.

Guvernul a adoptat, în data de 4 octombrie 2021, hotărârea care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată.

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform documentului, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului, cu o pondere de 20%.

De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie 2022.

România trebuie să atingă ţinte naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, conform cărora, până în anul 2025, rata de colectare pentru PET-uri este de 77% din totalul celor puse pe piaţă. Procentul creşte la 90%, până în anul 2029.