Ministrul Mediului va semna contractul pentru proiectul de extindere a rețelei meteo

Publicat: 23 nov. 2022, 08:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Mediului va semna contractul pentru proiectul de extindere a rețelei meteo
Tanczos Barna, sursa foto: Digi 24

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, va semna contractul de finanţare pentru proiectul „Extinderea reţelei naţionale de observaţii din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Naţional”.

La conferință va lua parte și directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, dar și directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan.

Odată cu semnarea acestui contract, România va avea 300 de staţii meteorologice automate şi autonome de suprafaţă, un număr de o sută de staţii agrometeorologice, precum şi a un subsistem integrat de comunicaţii, monitorizare, alimentare şi a serviciilor de interconectare a acestuia cu Sistemul Meteorologic Integrat Naţional

Valoarea proiectului este de 40 de milioane de euro. Acesta va contribui la creşterea capacităţii de avertizare a populaţiei cu privire la fenomenele de vreme severă imediată (de tip nowcasting) şi a gradului de realizare al prognozelor meteorologice, ceea ce va duce la diminuarea şi prevenirea efectelor acestor fenomene.