Ministrul Muncii: „Din septembrie 2024 românii vor primi pensiile recalculate”

Publicat: 28 feb. 2024, 19:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ
Ministrul Muncii: „Din septembrie 2024 românii vor primi pensiile recalculate”

În ședința de astăzi a Guvernului au fost aprobate Normele de Aplicare pentru Legea nr. 360/2023. Astfel se va putea începe efectiv recalcularea tuturor pensiilor din România. Acest instrument legislativ fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă.

Ceea ce aduce nou această lege este faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. În situația în care se va constata că, în unele situații, pensiile actuale sunt calculate greșit, în favoarea cetățeanului, se vor plăti în continuare pensiile actuale. În schimb, acolo unde pensiile au fost calculate în minus, se va face cuvenita rectificare.

          Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora.

          Într-o postare pe Facebook, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, declara: „𝑅𝑒𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎̆ 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑎𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑖. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑎̆ 𝑒𝑔𝑎𝑙𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑖 𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒, 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑎 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑒𝑔𝑎𝑙𝑎̆. 𝑆𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑢𝑙𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑎̆𝑧𝑢𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑛𝑜𝑢𝑎 𝐿𝑒𝑔𝑒 𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑐𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖𝑛𝑒𝑐ℎ𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖”

Recalcularea pensiilor reprezintă de mai multă vreme o chestiune fierbinte pentru numeroși seniori. În urma schimbării dese a legislației privind pensionarea, s-a ajuns în situația ca oameni care au muncit în aceleași condiții, având aceleași studii și aceeași vechime să aibă pensii considerabil diferite.