Ministrul Rafila: Boli eradicate, ca difteria sau poliomielita, pot să revină din cauza scăderii acoperirii vaccinale

Boli contagioase considerate eradicate – ca difteria, poliomielita –  pot să reapară, ca urmare a  scăderii acoperirii vaccinale, avertizează ministrul Sănătății.

„Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru”, transmite ministrul Rafila.

Potrivit ministrului, trebuie îmbunătățită acoperirea vaccinală cu atât mai mult cu cât ne confruntăm și cu un război la frontieră.

”Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, subliniază ministrul Rafila.

În privința epidemiei de rujeolă, ministrul a declarat că aceasta este o consecința directă a reducerii numărului copiilor vaccinați, un fenomen care este înregistrat și în alte țări.

„Situaţia transmiterii în numeroase judeţe ale ţării a epidemiei de rujeolă – rubeolă – oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional; doar 78% pentru prima doză şi 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR). Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei… „, a mai transmis ministrul Alexandru Rafila.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole