Ministrul Rafila: România raportează 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate actului medical

În prezent, țara noastră raportează 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecții asociate asistenței medicale și ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, a anunțat ministrul Sănătății, prof. univ. Alexandru Rafila.

„România în momentul de faţă raportează, după o evoluţie crescătoare, 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt în fiecare an 37.000 de decese care sunt datorate infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar numărul de decese care sunt parţial atribuite acestor infecţii, pentru că pacienţii au multe alte patologii foarte complicate, este de cel puţin trei ori mai mare. (…) România are circa 5% din populaţia Uniunii Europene şi, dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre la nivelul ţării noastre, am vedea că şi în România numărul de decese care ar putea să fie atribuite infecţiilor asociate asistenţei medicale în mod real ar fi probabil de circa 1.700 care s-ar înregistra la nivelul unui an în România. (…) Zilnic, în România, sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de cinci decese. Aceasta este situaţia”, a afirmat ministrul Rafila.

De asemenea, el a subliniat că de aceste infecții asociate actului medical nu a scăpat nicio țară.

Potrivit ministrului Rafila, țara noastră are ”o problemă majoră” în privința bacteriilor multirezistente.

„Sigur că lucrul acesta ar trebui să îl constatăm, să îl raportăm corect, pentru că se întâmplă. (…) Noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, să se poată raporta, să se ia măsuri încât să fie mai puţine infecţii cu bacterii multirezistente, pentru că avem o problemă majoră în România – avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive, pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. (…) În ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a precizat ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...