Ministrul Rafila s-a ales cu o plângere penală, după deplasările în Cuba

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală pe numele ministrului Rafila la APrchetu General, dar și la Agenția Națională de Integritate. Acuzațiile sunt că ministrul sănătății s-a folosit de funcţie pentru favorizarea unor persoane, în contextul vizitei recent efectuate în Cuba, dar şi al altor deplasări interne şi internaţionale.

„Sistemul sanitar este în pragul colapsului, nu reprezintă un secret pentru nimeni. Cum nu mai este un secret vizita de lux a domnului Rafila în Cuba, deşi domnia sa a vrut să o ascundă. Consider această vizită ilegală, la fel vizita de la Tel Aviv, drept pentru care am depus sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi, apoi, denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Domnul Rafila nu avea voie, potrivit Legii 161/2003, să-şi semneze ordine de ministru pentru deplasările pe care le-a făcut în străinătate sau intern. Vorbim de un prejudiciu de circa 20.000 de euro, vorbim de o excursie de lux care nu a avut niciun rezultat concret pentru pacienţii din România. Asta în timp ce bolnavii de cancer nu mai au bani pe lunile noiembrie şi decembrie de la casele de asigurări, iar farmaciile cu circuit deschis nu mai au bani pentru tratamentele oncologice”, a afirmat deputatul USR Emanuel Ungureanu, conform comunicatului de presă al partidului.

În denunţul depus la Parchetul General, ministrul PSD al Sănătăţii este acuzat de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, infracţiune prevăzută la art. 301 alin. 1 din Codul Penal.

Fapta a fost săvârşită cu ocazia deplasărilor la Havana (Cuba) în perioada 15–22 octombrie 2022, precum şi a altor deplasări interne şi internaţionale (de exemplu, Tel Aviv, Israel, în perioada 12-14 septembrie 2022), atunci când Alexandru Rafila a aprobat şi emis acte administrative prin care şi-a decontat pentru sine transportul, cazarea, diurna, etc. Aceasta deşi Alexandru Rafila avea posibilitatea să se abţină de la semnarea acestora, având în vedere că Ministerul Sănătăţii are un număr de şase secretari de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi, care puteau primi atribuţii specifice în acest sens.

În sesizarea depusă la ANI, deputatul USR Emanuel Ungureanu solicită verificarea şi constatarea încălcării regimului conflictelor de interese de către ministrul Sănătăţii, mai arată sursa citată.

Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 72 (1): „Persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...