Ministrul turc de Externe: Turcia nu poate prelua povara unui nou val de migranţi din Afganistan

Turcia nu poate prelua povara unui nou val de migranţi din Afganistan, a declarat duminică ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, după discuţii cu omologul său german, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la un nou val de migranţi rămân după preluarea puterii de către talibani, transmite Reuters.

Evenimentele din Afganistan au alimentat îngrijorările din Uniunea Europeană cu privire la repetarea crizei refugiaţilor din 2015, când aproape un milion de oameni care fug de război şi sărăcie în Orientul Mijlociu şi dincolo au trecut în Grecia din Turcia înainte de a călători spre nord către state mai bogate.

Pentru a stopa fluxul de refugiaţi, UE a ajuns la un acord cu Turcia, în 2016, pentru ca aceasta să găzduiască sirieni care fug din războiul din ţara lor în schimbul a miliarde de euro pentru proiectele de refugiaţi.

Cavusoglu a declarat duminică că Europa, precum şi ţările regionale, vor fi afectate şi dacă migraţia din Afganistan se va transforma într-o criză şi că ar trebui învăţate lecţii din criza refugiaţilor sirieni.

„Ne-am îndeplinit suficient responsabilităţile morale şi umanitare în ceea ce priveşte migraţia”, a spus Cavusoglu, vorbind într-o conferinţă de presă comună cu ministrul german de externe Heiko Maas.

„Nu ne putem pune problema să preluăm o povară suplimentară pentru refugiaţi”, a spus Cavusoglu.

Turcia găzduieşte în prezent 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, pe lângă aproximativ 300.000 de afgani.

Autorităţile au consolidat măsurile de-a lungul frontierei sale de est pentru a preveni trecerea în aşteptarea unui nou val de migranţi din Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...