Mircea Geoană are cancer. Aflarea veștii a liniștit, oarecum, apele în PSD

Publicat: 03 nov. 2022, 08:28, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Mircea Geoană are cancer. Aflarea veștii a liniștit, oarecum, apele în PSD

Mircea Geoană are cancer limfatic. Aflarea veștii bolii actualului secretar general adjunct NATO a complicat calculele prezidențiale în PSD, dar, în același timp, a și liniștit, oarecum, apele în acest partid.

 Boala incurabilă a spulberat visul lui Geoană de a fi președinte

Faptul că actualul secretar general adjunct NATO, Mircea Geoană, a fost diagnosticat cu o boală rară, respectiv cancer limfatic, a generat o agitație fără precedent pe scena politică românească. Conducerea PSD își făcuse anumite calcule pentru alegerile prezidențiale din 2024, în sensul că Mircea Geoană ar putea fi candidatul ideal pentru Palatul Cotroceni.

Ca atare, Mircea Geoană chiar începuse iar să se viseze alesul pentru fotoliul de președinte al României, mizând chiar pe faptul că va fi susținut și de PNL. Numai că boala incurabilă de care suferă a spulberat visul lui Mircea Geoană de a ajunge președinte al României, spre disperarea soției- Mihaela ”Dragostea mea”, dar mai ales a soacrei- controversata Margareta Costea, dar și a unor baroni locali, în special a lui Marian Oprișan.

În același timp, conducerea PSD răsuflă oarecum ușurată după boală lui Geoană pentru că s-au mai liniștit apele în unele organizații județene ca Teleorman, Dolj, Prahova sau Dâmbovița, care nici nu vroiau să audă de Geoană. Practic, boala incurabilă de care suferă Mircea Geoană a spulberat visele Mihaelei și Margaretei Costea de al vedea pe acesta în fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Mircea Geoană este creația soacrei Margareta Costea

Însă, ceea ce se știe mai puțin, un rol cheie, după 1989, în cariera lui Mircea Geoană l-a avut soacra acestuia, Margareta Costea. Margareta Costea provine dintr-o familie de aromâni bogaţi, care s-a stabilit în Cadrilater în 1926, după ce a părăsit comuna Livezi, din nordul Greciei. Tatăl ei, Gheorghe Barba, s-a mutat în Cadrilater împreună cu fratele lui mai mare, Nicolae, şi cu părinţii lor, Paris şi Zoica. După pierderea Cadrilaterului de către România, Gheorghe Barba şi copiii săi au fost nevoiţi să se mute la nord de Dunăre, trăind la Bucureşti, în cartierul Giuleşti, şi în judeţul Neamţ. Ulterior, după 1940, Gheorghe Barba a avut şi un magazin de pantofi în comuna Budeşti, localitate unde, în urma părăsirii Cadrilaterului, s-au stabilit părinţii şi fratele său Nicolae.

 Cristian Sima: Soacra lui Geoană a avut o ascensiunea fulminantă în perioada comunistă

Despre perioada Budești, brokerul fugar Cristian Sima a relatat o poveste extrem de interesantă despre soacra lui Geoană. ”La Budești, înainte de război, exista o familie de oieri macedoneni înstăriți, familia Barba. Odată cu sosirea rușilor în 1944, familia Barb devine brusc un pion important al militantei comuniste, iar tânăra Margareta Barba are o ascensiune fulminantă în ierarhia noii puteri populare. În anii ‘50, tatăl meu, student la medicină veterinară în București, are cu Margareta Barba o scurtă relație, grație căreia îi putea furniza bunicului și altor deținuți de la Canal mult doritele pachete de supraviețuire. Totul se făcea contra celebrilor cocoșei de aur. Odată cu sfârșitul idilei, se termină și cu pachetele. Marga Barba ajunge, cu timpul, soacra candidatului la președinția României Mircea Geoană și, după cum spun gurile rele, eminența cenușie din umbra lui Geoană. Ascensiunea ei în ierarhia puterii comuniste și apoi post-decembriste continuase fără nicio opreliște”, a povestit Cristian Sima.

Drumul lui Geoană, de la Energomontaj București la NATO, via SUA

Mircea Dan Geoană  s-a născut pe 14 iulie 1958 în București și a lucrat până în 1989 ca inginer mecanic la Energomontaj București. După 1990 a intrat în politică, fiind pe rând, director în Ministerul de Externe și purtător de cuvânt al acestui minister. Între 1997 și 2000 a fost ambasadorul României în SUA, după care, în cabinetul Adrian Năstase, a fost ministru de Externe. Din aprilie 2005 și până în februarie 2010 a fost președintele PSD iar între decembrie 2008 și noiembrie 2011 a fost președintele Senatului.

Începând cu data de 17 octombrie 2019, Mircea Geoană este secretarul general adjunct NATO. Mai trebuie precizat că Mircea Geoană a candidat în 2009 la președinția României, dar a pierdut alegerile, în condiții discutabile, în fața lui Traian Băsescu.

Mircea Geoană are cancer limfatic. Care este rata de supraviețuire

Cancerul limfatic ori limfonul este o formă de cancer ce afectează, în principal, sistemul imunitar. Prof. dr. Alina Tănase spune că, atunci când este depistat în faze incipiente și este tratat corect, rata de supraviețuire la cancer limfatic este de aproximativ 70% –  80%, spun medicii specialiști. Terapiile celulare le oferă o șansă și pacienților refractari la liniile de tratament clasice.

Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar. Ele au misiunea de a face scut în fața infecțiilor , fiind răspândite în tot organismul, inclusiv în ganglionii limfatici, timus, splină și măduva osoasă. Atunci când aceste celule  se modifică genetic  și se înmulțesc haotic apare cancerul limfatic. Potrivit Institutului American de Cancer, rata de supraviețuire în stadiile incipiente în cazul limfomului non-Hodgkin este de peste 70%, iar în cel al limfomului Hodgkin, depășește 88%.