Cancerul limfatic are o rată de supraviețuire de 70% – 80% dacă este depistat în faze incipiente

Publicat: 01 nov. 2022, 16:57, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul limfatic are o rată de supraviețuire de 70% - 80% dacă este depistat în faze incipiente

Cancerul limfatic ori limfonul este o formă de cancer ce afectează, în principal, sistemul imunitar. Prof. dr. Alina Tănase spune că, atunci când este depistat în faze incipiente și este tratat corect, rata de supraviețuire este de aproximativ 70% –  80% . Iar terapiile celulare le oferă o șansă și pacienților refractari la liniile de tratament clasice.

Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar. Ele au misiunea de a face scut în fața infecțiilor , fiind răspândite în tot organismul, inclusiv în ganglionii limfatici, timus, splină și măduva osoasă. Atunci când aceste celule  se modifică genetic  și se înmulțesc haotic apare cancerul limfatic.

Citește și EXCLUSIV Mircea Geoană suferă de o boală incurabilă

Acesta  este de două tipuri:  non-Hodgkin, care este mai frecvent, și Hodgkin, respectiv forma de cancer cu procentul cel mai mare de vindecări, evident dacă este diagnosticat și tratat corect.

Atenție la ganglioni!

În stadiu incipient al bolii, simptomul cel mai frecvent al cancerului limfatic este inflamarea nedureroasă a unuia sau mai multor ganglioni limfatici, în special cei din zona gâtului, axilei sau din zona inghinală,

Tot în această fază a cancerului, pacientul mai prezintă: balonare, indigestie (atunci când este localizat în zona stomacului sau colonului), tuse, dureri și probleme de respirație, (dacă este localizat în zona pieptului).

Într-o fază superioară de evoluție a bolii, când a ajuns la măduva osoasă și reduce numărul de celule roșii, apar: vânătăi și sângerări. Persoana bolnavă face infecții frecvente și este lipsită de energie.

De asemenea, pacientul face febră și transpiră abundent mai ales în timpul nopții, slăbește fără un motiv întemeiat, prezintă erupții cutanate și prurit (mâncărimi).

Din păcate, multe dintre aceste simptome sunt nespecifice sau sunt puse pe seama altor afecțiuni mult mai ușoare.

Cauzele cancerului limfatic

Cancerul limfatic nu are niște cauze foarte precise, în schimb sunt știuți factorii de risc. Aceștia sunt:

  • Sexul și vârsta: bărbații sunt mai predispuși comparativ cu femeile și este mai frecvent la persoanele cu vârste între 20 și 35 de ani și la cele cu vârste peste 70 de ani.
  • Infecții: cancerul limfatic poate fi declanșat de infecția cu bacteria Helicobacter pylori, virusul Epsein Barr etc.
  • Moștenirea genetică: riscul este mai mare dacă sunt rude de gradul întâi cu cancer limfatic.

De asemenea, sunt mai expuse acestui tip de cancer persoanele cu sistemul imunitar fragil și suferinzii de boli autoimune.

Diagnostic cancer limfatic

Precizarea diagnosticului presupune mai multe investigații medicale: biopsia ganglionilor limfatici, biopsia măduvei osoase, scanarea oaselor, puncție lombară etc.

Investigațiile medicale contribuie la precizarea diagnosticului, dar și al stadiului de evoluție a bolii.

Cancerul limfatic presupune un sistem complex de stadializare. Pe litere : A – fără simptome, B – prezintă unul-două simptome, E – boala a depășit sistemul limfatic și a ajuns la organe, S – cancerul s-a răspândit în splină.

În paralel, se folosește și stadializarea numerotată de la I la IV. Ultima fază (IV) înseamnă că boala a ajuns la mai multe țesuturi sau organe, cum ar fi ficatul, plămânii sau măduva osoasă.

Există mai multe tipuri de tratament administrate, dintre care cele mai frecvente sunt: intervenția chirurgicală care are ca scop îndepărtarea tumorii și a ganglionilor din proximitatea tumorii,  chimioterapia, terapia imunologică cu anticorpi monoclonali, radioterapia, transplantul de celule stem etc.

Prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, șef de secție Hematologie, spune că în cazul pacienților care nu mai au altă variantă de tratament, terapia inovativă personalizată, care folosește celulele proprii ale bolnavilor, oferă rezultate impresionante.

Rata de supraviețuire la bolnavii cu cancer limfatic

Potrivit Institutului American de Cancer, rata de supraviețuire în stadiile incipiente în cazul limfomului non-Hodgkin este de peste 70%, iar în cel al limfomului Hodgkin, depășește 88%.