Miron Cozma, reacție explozivă după audierea la Parchetul General în dosarul Mineriadei: ”Voi i-ați omorât pe ăștia în București. Voi cu Iliescu!”

Publicat: 20 mai 2024, 12:20, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Miron Cozma, reacție explozivă după audierea la Parchetul General în dosarul Mineriadei: ”Voi i-ați omorât pe ăștia în București. Voi cu Iliescu!”
Sursa foto: gsp.ro

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost audiat luni, 20 mai, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzat, alături de fostul președinte Ion Iliescu și alți inculpați, de infracțiuni contra umanității.

Întrebat de jurnaliști despre implicarea sa în reprimarea protestelor de atunci, Miron Cozma a reacționat într-un mod impulsiv, răspunzând:

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”

Conform datelor anchetatorilor, între 13 și 15 iunie 1990, inculpații din dosarul Mineriadei, în frunte cu fostul președinte Ion Iliescu, au mobilizat ilegal forțe ale poliției, armatei, SRI, dar și mineri din Valea Jiului, care au intervenit cu bâtele ca să-i înlăture din Piața Universității pe cei care strigau „Jos Iliescu”, Jos comunismul!’’.

Patru oameni au fost uciși în acele zile și alți peste 1300 au fost răniți.

În acest dosar, alături de Miron Cozma, sunt cercetați penal pentru infracțiuni contra umanității și fostul premier Petre Roman, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al premierului.

Inițial, dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în iunie 2017, însă probele strânse de anchetatori la acea dată au fost anulate în instanță. Au fost nevoiți să refacă ancheta de la zero după ce, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au declanșat un atac violent împotriva protestatarilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. În acest atac ar fi fost ilegal implicate forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, în urma atacului din dimineața de 13 iunie 1990, patru persoane au murit prin împușcare, două persoane au fost violate, 1.388 de persoane au fost vătămătate atât fizic cât și psihic, iar alte 1.250 de persoane au fost private de libertate, din motive de ordin politic.