Moartea pe mare a şase migranţi: Atena respinge acuzaţiile Ankarei

Grecia a respins miercuri acuzaţiile Turciei vecine care afirmase cu o zi înainte că şase migranţi, printre care doi copii, s-au înecat în mare după ce au fost respinşi de autorităţile elene, scrie AFP.

„Grecia neagă orice implicare în presupusul incident mortal”, a scris pe Twitter miercuri după-amiază ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarachi.

 

 

Garda de coastă turcă a indicat marţi într-un comunicat că a salvat marţi alte 73 de persoane care încercau să ajungă în Europa, în largul provinciei Mugla (sud-vest).

Potrivit autorităţilor de la Ankara, persoanele respinse se aflau la bordul a patru bărci.

Naţionalitatea lor nu a fost menţionată, dar s-ar fi îmbarcat sâmbătă din portul libanez Tripoli pentru a încerca să ajungă în Italia, potrivit mărturiilor migranţilor citate într-un comunicat al pazei de coastă turce.

În cele din urmă, au cerut ajutor autorităţilor elene, după ce luni au rămas fără combustibil în largul insulei greceşti Rhodos, potrivit comunicatului.

„Ni s-a spus că, după ce au fost luaţi la bordul unei ambarcaţiuni a gărzii de coastă greceşti şi deposedaţi de obiectele lor de valoare, (migranţii) au fost puşi la bordul a patru bărci şi abandonaţi în derivă în apropierea apelor teritoriale turceşti”, a afirmat un membru al pazei de coastă turceşti în comunicat.

„Turcia trebuie să ofere protecţie refugiaţilor în conformitate cu dreptul internaţional şi să nu-i împingă înainte”, a declarat la rândul său Notis Mitarachi.

Atena şi Ankara întreţin relaţii foarte tensionate şi se acuză reciproc de încălcarea drepturilor migranţilor.

Grecia a recunoscut duminică că a blocat intrarea a peste 150.000 de persoane fără acte la frontierele sale terestre şi maritime de la începutul anului, dintre care 25.000 doar pentru luna august.

Ea este una dintre ţările de intrare în Uniunea Europeană pentru migranţii care fug din Africa şi Orientul Mijlociu în căutarea unei vieţi mai bune.

Mii de persoane trec astfel prin Turcia, apoi trec râul de frontieră Evros sau încearcă traversarea periculoasă a Mării Egee, pentru a ajunge în Grecia.

Atena a fost criticată în mod repetat de martori şi ONG-uri pentru presupuse respingeri ilegale ale migranţilor înapoi în Turcia, pe uscat şi pe mare, dar a negat întotdeauna aceste acuzaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...