Modificări majore privind cărțile de identitate. Ce informații vor fi trecute pe buletine

Publicat: 28 feb. 2024, 11:47, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Modificări majore privind cărțile de identitate. Ce informații vor fi trecute pe buletine

Actele de identitate ale cetățenilor români ar urma să includă informații noi cu privire la grupa sanguină și factorul Rh, potrivit unui proiect de act normativ care urmează să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților.

Proiectul de act normativ cu privire la cărțile de identitate a fost aprobat de Senat în octombrie 2023, iar acum mai are nevoie de votul din Camera Deputaților, forul decizional, pentru a intra în vigoare.

De ce este nevoie de modificarea cărților de identitate

Modificarea cărților de identitate prin introducerea unor date noi este foarte importantă, fiind justificată de inițiatorii proiectului prin faptul că de multe ori cunoașterea acestor informații de către personalul medical este vitală în situații critice, potrivit Știripesurse. Concret, este cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, dar și al situațiilor în care pacienți cu diverse afecțiuni ajung în stare de inconștiență sau fără posibilitatea de a comunica.

Cum în multe dintre aceste cazuri este nevoie de terapia transfuzională pentru salvarea vieții pacienților, aceste informații trecute pe actele de identitate ar putea să facă diferența între viață și moarte.

Introducerea datelor privind grupa sanguină și a factorului Rh pe buletine va îmbunătățirea eficiența serviciilor de asistență medicală de urgență și de prim ajutor.

În prezent, conform legislației în vigoare, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:

– numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia titularului, data nașterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului, CNP-ul, adresa de domiciliu a titularului.